İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bin Yıllık Kilise Restore Edilmeyi Bekliyor

Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunan bin 100 yıllık Öşvank Kilisesi, kaderine terk edilmiş durumda. 958-966 yılları arasında Gürcü kralının oğulları Bagrat ve Davit tarafından yaptırılan ve dönemin en büyük kiliseleri arasında yer alan Öşvank, bin yılı aşkındır ayakta duruyor. Her yıl yerli ve yabancı bir çok turist ziyarete geldiği manastır, Gürcü Hıristiyanlar için büyük öneme sahip. Bir dönem Bizanslıların eline geçen Öşvank, o tarihlerde bir onarım gördü. Son yıllarda köylüler tarafından camii olarak kullanılan Öşvank, köye yaptırılan caminin ardından tamamen kaderine terk edildi.

 

Kilisenin içinde çok miktarda altın bulunduğu iddiaları nedeni ile manastırın sığınaklarına giden alanlar bir çok kez definecilerin istilasına uğradı. Aramalar yüzünden bir çok kez zarar gören manastırın bir de “efsane çanı” olduğu söyleniyor. Kilisenin içinde gömülü olduğu belirtilen çanın da çıkarılması için bir çok defineci girişimlerde bulunsa da başaramadı.

Jandarma ekiplerinin de sürekli devriye attığı kilisenin kubbesinin büyük bölümü ise düşen yıldırım sonucu yıkıldı. Köylüler, ilk başta kubbeden küçük bir parçanın düştüğü ancak bakımsızlık nedeniyle bu hale geldiğini anlatıyor.
Kiliseye gelenlerin ilk dikkat çektiği unsur ise “Krikolu” sütun. Yaklaşık 10 yıl önce kilisenin bir sütunu, tarihi eser kaçakçıları tarafından bir gece çalınmış. Çalınan sütun yerine köylüler, tahta sütun yapmış ancak odun çürümeye başlayınca, tahtanın yanına kroki ile çözüm aranmış.
Öte yandan, Öşvan Kilisesi’nin onarımı için Türkiye ile Gürcistan Devleti arasında sözlü mutabakat sağlanmıştı. Anlaşmaya göre Gürcistan Devleti, Osmanlıya ait tarihi bir camiinin restorasyonu üstlenecek ve Türkiye de Öşvank’ı onaracaktı. Hatta kiliseyi incelemek için Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de bölgeye gelmiş ve çalışmaların bir an önce hızlanması gerektiğini vurgulamıştı.

Ancak aradan geçen yaklaşık 4 yılda henüz bir çalışma başlatıldı.

CİHAN

http://www.aktifhaber.com/bin-yillik-kilise-restore-edilmeyi-bekliyor-1367291h.htm

Yorumlar kapatıldı.