İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da Final Sevinci

Euro 2016 yarı final karşılaşmalarında 1958’den bu yana yenemediği Alman milli takımını 2-0 yenen Fransa’da tam bir bayram coşkusu yaşanıyor. Ülkede aylardır greve yapan ve ‘gece ayakta’ eylemleri ile çalışanların doldurduğu sokakları dün gece, Fransa’nın Almanya zaferini kutlayan coşkulu taraftarlar doldurdu. Fransız milli takımı, AB’de ve ekonomide liderliği kaptırdığı Almanya’yı yeşil sahada kupadan eledi.

Tarihi maçı, 19 milyon Fransız (yüzde 70 seyirci oranı) ekranlardan izledi. Ülkede genelinde taraftarlar için kurulan özel alanlarda da on binlerce kişi maçı dev ekranlardan izledi. Paris’te Eyfel Kulesi’nin altına kurulan 80 bin kişi kapasiteli taraftar alanı ise tıklım tıklım doldu.
Aylardır süren terör saldırısı korkusu, sel baskınları ve grevlerden sonra Fransızlar’ın yüzü güldü. Charlie Hebdo saldırısı sonrası tek vücut olup sokaklara dökülen Fransızlar uzun süredir ilk kez mutlu bir olay etrafında birleştiler. Temmuz ayı başına kadar kapalı giden havalar da bu şenlik havasına eşlik etti. Tüm Fransa’da sıcaklıklar 26 derecenin üzerine çıkınca, Euro 2016 sevincine güzel havalar da eşlik etti.
Maçın oynandığı Marsilya kenti ve başkent Paris başta olmak üzere, dün gece Fransızlar tüm kentlerde konvoylar oluşturarak dünya şampiyonu Almanya’ya karşı elde ettikleri tarihi zaferi kutladılar. En uzun konvoylar, Marsilya, Lille ve Paris kentlerinde oluştu.
Herkesin ağzında dünyanın en büyük kalecisi olarak bilinen Alman kaleciye 1’i penaltı 2 gol atarak takımını finale yükselten Antoine Griezmann’ın ismi vardı. Fransız taraftarlar Griezmann’a, Fransa’ya 1998’de dünya kupasını kazandıran “Zizou” diye çağırdıkları Zinedine Zidane’ı hatırlatan bir isim vererek “Grizou” adını taktılar. Gazete manşetleri de bu sabah zafer nidalarıyla çıktı.
Hollande’a ve ekonomiye olumlu etki
Yalnızca Fransız milli takımı değil, popülaritesi tüm zamanların en düşük seviyesine inen Cumhurbaşkanı François Hollande da, bu zaferden payını alacak. Zira Fransa’nın 1998’de dünya kupasını kazanmasının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Lionel Jospin’in popülariteleri yüzde 11’den fazla artış göstermişti. Cumhurbaşkanı Hollande, milli takımın tüm maçlarını türbinlerden izledi.
Bunu gören Fransız Milli takımının teknik direktörü Didier Deschapms da açıkça, “Fransızların tüm sorunlarını çözecek bir gücümüz yok. Ama en azından onlara böylesine güzel anlar yaşattığımız için çok mutluyuz” dedi.
Ekonomistler ise, morali yükselen Fransızların daha çok tüketime yöneleceğine dikkat çekerek, Fransa’nın Avrupa şampiyonu olması durumunda, zaferin ülkede büyümeye yüzde 0.7 katkı sağlayacağını öngörüyor.
Fransızların “Les Bleus/Maviler ” diye isimlendirdikleri Milli takım, Euro 2016 finalini Pazar günü saat 21.00’de Portekiz milli takımına karşı oynayacak.

Yorumlar kapatıldı.