İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Kilisesi’nde ‘zikir’! Bu gösteriş niye?

Çanakkale’deki Ermeni Kilisesi, geçtiğimiz günlerde ‘Allah Allah’ sesleri yankılandı(!) Dışarıdan duyulduğu kadar içlerinde çocukların da olduğu bir grup, Ermeni Kilisesi’nde zikir yaptı…. Gazetelerin maillerine düşen ihbarda “Gazetecilik mezunu” olduğunu ifade eden bir vatandaş, “Ermeni Kilisesi, tarihi boyunca görmediği olaylara tanık olmaya devam ediyor. Daha önce kilisede Prof. Dr. Sedat Laçiner rektörlüğündeki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü`nün defilesine sahne olan kilise, ramazan boyunca iftarlara ev sahipliği yapmanın yanı sıra, 2 Temmuz 2016 gece 02.10`da da ne olduğu, kimler tarafından yapıldığı belirsiz kişilerce zikir alanı olarak kullanıldı. Şimdi Gazetecilik mezunu biri olarak soruyorum; Bu programın izni kimlerden alındı? Yapılan ibadet (!) kentte yaşayan Ermenilere bir hakaret değil midir? İçeride yer alanlar kimlerdir?

***
Çanakkale’deki Ermeni Kilisesi, geçtiğimiz günlerde ‘Allah Allah’ sesleri yankılandı(!) Dışarıdan duyulduğu kadar içlerinde çocukların da olduğu bir grup, Ermeni Kilisesi’nde zikir yaptı. Peki ibadetin gösterişi olur mu? Bir cemaat, başka bir cemaatin ibadethanesinde zikir yapabilir mi? Bunun iznini kim verir? Hangi cemaat neden böyle bir şey yapar? Bu gösteriş, şatafat niye? Kime, ne ispatlanmak isteniyor?
 Yüzyıllar boyu çeşitli inanışları içinde barındıran, farklı cemaatlerin birbirine ‘komşuluk’ yaptığı ve ‘kardeşçe’ yaşadığı Çanakkale’de yeni bir algı oluşturuluyor. Uzun yıllardır cemaati kalmamış ama bir kültür varlığı olarak mevcudiyetini sürdüren Surp Kevork Ermeni Kilisesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tasavvuf Topluluğu tarafından düzenlenen iftar organizasyonu ile gündeme gelmişti. Son olarak Ramazan ayının en önemli, İslam inanışına göre ‘her geceden daha hayırlı’ kabul edilen Kadir Gecesi’nde farklı bir organizasyona ev sahipliği yaptı(!) Camları siyah perde ile örtülen tarihi kilisede, dışarıdan duyulduğu kadarıyla aralarında çocukların olduğu bir grup tarafından zikir çekildi. Başka bir cemaatin ibadethanesi olarak Çanakkale’de yüzyıllar boyunca hizmet veren, 1915’ten sonra cemaati kalmaya kilise, günümüze kadar bir kültür varlığı olarak ulaştı. Ancak son yıllarda kilisede düzenlenen İslami ritüeller dikkat çekti. Eski çağlardaki fetihleri andıran bir algı ile; bir cemaatin başka bir cemaate ait, onun kutsal saydığı mabedinde yapılan dini ritüel, 2016 yılında Çanakkale’de gerçekleşti. Peki kim, kime ve neyi ispatlamaya çalışıyor?
Yapılan ibadet, Ermenilere hakaret değil mi?
Gazetelerin maillerine düşen ihbarda “Gazetecilik mezunu” olduğunu ifade eden bir vatandaş, “Ermeni Kilisesi, tarihi boyunca görmediği olaylara tanık olmaya devam ediyor. Daha önce kilisede Prof. Dr. Sedat Laçiner rektörlüğündeki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü`nün defilesine sahne olan kilise, ramazan boyunca iftarlara ev sahipliği yapmanın yanı sıra, 2 Temmuz 2016 gece 02.10`da da ne olduğu, kimler tarafından yapıldığı belirsiz kişilerce zikir alanı olarak kullanıldı. Şimdi Gazetecilik mezunu biri olarak soruyorum; Bu programın izni kimlerden alındı? Yapılan ibadet (!) kentte yaşayan Ermenilere bir hakaret değil midir? İçeride yer alanlar kimlerdir? Yine bu videolarda çocuk sesleri duyulmaktadır. Bu çocuklar ailelerin zoruyla mı buraya gönderilmektedir yoksa reşit olmayan bir çocuk aile izni olmadan zikre katılabilir mi? Bu zikri hükmeden arif kimdir? Hz. Muhammed onları şu şekilde uyarmıştır: ‘Böyle sesinizi yükseltip kendinizi yormayın. Siz kulağı sağır veya uzaktaki birisini çağırmıyorsunuz. Sizler, gizli açık her şeyinizi işiten, size çok yakın olan ve hep sizinle beraber bulanan Allah’ı zikrediyorsunuz.’ (Buharî, Müslim, Ebu Davud) Tüm olanlar göz önüne alınarak bir kez daha sormakta fayda görüyorum… Bu gösteriş bu şaşa nedendir? Kimler içindir? Amaç nedir ve buna kimler izin vermiştir?” sorularını sorarak tepki gösterdi.                                  (Seçkin Sağlam)

Yorumlar kapatıldı.