İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail Parlamentosundan Ermeni Soykırımı konusunda “arşivler araştırılsın” teklifi

İsrail Parlamentosu (Knesset), Ermeni Soykırımı tasarısını artık üçüncü kes Eğitim, Bilim ve Kültür Daimi Komisyonuna gönderdi. 5 Temmuz’da yapılması öngörülen genel kurul toplantısı yapılmazken, sadece önceki yıllarda da olduğu gibi konu görüşüldü. «Meretz» Parti Başkanı, milletvekili Zehava Gal-On’un hazırladığı Ermeni Soykırımı’nı tanıma tasarısı, gündeme getirildi ve 120 milletvekilinden sadece 24’ü konunun görüşülmesine katıldı. (Konuyu tarihçilere havale etmek yerine arşivlere bırakmak topu taca atmanın İsrail versiyonu olmalı. HYETERT)

Zehava Gal-On tarafından konu tanıtıldıktan sonra söz alan az sayıdaki konuşmacılardan biri de İsrail -Ermenistan Dostluk Grubu Başkanı Tali Ploskov’du. Konuşmacılar, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını önemseyerek, bu gerçeğin henüz 70 yıl önce tanınmış olması gerektiğini vurguladı.
En sonunda konuşma yapan Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, Bakan Tzachi Ha-Negbi (“Likhud Partisi”), Ermeni halkıyla olan yakın ilişkilerinden, son zamanlarda sık sık yapılan görüşmelerden bahsetti. Konuşmasının sonunda Ha-Negbi, Ermeni Soykırımı’nı tanıma tasarısını, Ermeni ve Türk arşivlerini araştırarak genel bir genel bir rapor hazırlamak üzere tarihçilere ve uzmanlara başvurması talebiyle Eğitim, Bilim ve Kültür Daimi Komisyonu’na göndermeyi önerdi.
Knesset Sözccüsü Juli-Joel Edelstein, hükümet temsilcisinin bu teklifini kabul ederek konuyu oylamaya koydu. Görüşmede hazır bulunan 24 milletvekili öneriyi oybirliğiyle onayladı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

http://www.ermenihaber.am/tr/news/2016/07/06/%C4%B0srail-Parlamentosu-Ermeni-Soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1/86146

Yorumlar kapatıldı.