İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da Yaşayan Türkler Tehlikede

Demokrasi’nin beşiği olarak kabul edilen Fransa, demokrasiye aykırı bir yasayı parlamentosundan geçirdi. Fransa, artık Türk vatandaşlarına kolayca para cezası kesebilecek veya hapis cezası verebilecek. Cuma akşamüstü yapılan oylamada yeni bir yasa tasarısı geçirilen Fransa’da artık soykırım, kölelik ve savaş suçlarını inkara ceza getiriliyor. Öngörülere göre verilecek ceza 1 yıl hapis cezası veya 45 bin euro şeklinde olacak. Tasarı, Fransa parlamentosu tarafından tanınmış olan kapsama dahil tüm suçlar için geçerli olacak. Yani Ermeni tehcirini soykırım suçu sayan Fransa, “Ermeni soykırımı yoktur” diyen bir Türk’ü cezalandırabileceği gibi, yasa Cezayir’de Fransa’nın uygulamış olduğu soykırım ve köleleştirilmiş Cezayirlilerin durumunu inkar eden bir Fransız’a ceza vermeyecek.

Çünkü Cezayir ile alakalı Fransa’nın tanıdığı herhangi bir soykırım veya kölelik yasası bulunmamakta.

Fransız Devlet Bakanı Ericka bereigts, “Bugüne kadar yalnızca Yahudi Soykırımı’nı inkar edene ceza verilebiliyordu. Bundan böyle Ermeni Soykırımı’nı inkar eden de cezalandırabilecek” şeklinde konuşurken François Hollande, seçimlerden önce vermiş olduğu yasanın çıkarılacağına dair sözünü tutmuş oldu.
Fransa, Avrupa Birliği ile beraber 1987 yılında tehciri soykırım olarak kabul etmiş, aynı yıl içinde Rusya, İsveç, Hollanda, Belçika ve İsviçre’nin de bulunduğu çok sayıda ülke bunu kabul etmişti. Son olarak geçen yıl ülkeler dalga dalga “Ermeni Soykırımı yapılmıştır” derken Alman Cumhurbaşkanı da “soykırım” ifadesini dilegetirmişti. Bu yıl Almanya da parlementodan benzer yasayı geçirerek onaylamıştı.
Fransa’dan gelişmelerden haberdar olmak için 5haber.com sitesini takip edin.

Yorumlar kapatıldı.