İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenileri Olarak Sevgiyle Doluyuz”

Muhammed Nuri Erdoğan
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Burunkışla köyünden yıllar önce göç eden Ermeni vatandaşlar, akrabalarının mezarlarını ziyaret etmek için her yıl köye geliyor… İstanbul Kocamustafapaşa  Burunkışla Ermeni Derneği Başkanı Hovsep Arzuman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin, ninelerinin, babalarının yaşamış olduğu toprakları 2010 yılından itibaren her yıl ziyaret ettiklerini söyledi. Arzuman, her yıl 50-70 kişilik gruplar halinde geldiklerini belirterek, “Gruptakilerden bazıları 40-45 yıl sonra ilk defa buraları gördüler.” dedi. Kaymakam Yaşar Dönmez’in köydeki mezarların çevre düzenlemesini yaptırdığını aktaran Hovsep Arzuman, kendileri için bu çalışmanın çok anlamlı olduğunu ifade etti. Müslüman köyü Burunkışla’nın “sevgi köyü” olduğunu dile getiren Arzuman, “Bu sevgi her yerde olmaz ama bu topraklarda var. Yıllardır bu topraklarda biz öyle yaşamışız. Yurt dışında böyle bir sevgiyi bulamazsınız. Biz Türkiyeliyiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıyız. Türkiye Ermenileri olarak sevgiyle doluyuz. Onun için vatandaşlarımızla hiçbir sorunumuz olmadan yaşıyoruz. Geldiğimiz zaman bizlere kapılarını açıyorlar ve ‘otele gitmeyin, evimizde kalın’ diyorlar.” şeklinde konuştu.

***
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Burunkışla köyünden yıllar önce göç eden Ermeni vatandaşlar, akrabalarının mezarlarını ziyaret etmek için her yıl köye geliyor. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı yerlerinde ikamet eden Ermeni vatandaşlar, Burunkışla köyüne gelerek, bir zamanlar büyüklerinin yaşadığı toprakları görüyor, köyde bulunan mezarlıkları ziyaret ediyor ve ayin yaparak dua ediyor.
İstanbul’un yanı sıra ABD, Avusturya, Avustralya ve Kanada’dan gelen Ermeni·ler, birlik ve beraberlik mesajları vererek köyden ayrılıyor.
İstanbul Kocamustafapaşa  Burunkışla Ermeni Derneği Başkanı Hovsep Arzuman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin, ninelerinin, babalarının yaşamış olduğu toprakları 2010 yılından itibaren her yıl ziyaret ettiklerini söyledi.
Arzuman, her yıl 50-70 kişilik gruplar halinde geldiklerini belirterek, “Gruptakilerden bazıları 40-45 yıl sonra ilk defa buraları gördüler.” dedi.
Kaymakam Yaşar Dönmez’in köydeki mezarların çevre düzenlemesini yaptırdığını aktaran Hovsep Arzuman, kendileri için bu çalışmanın çok anlamlı olduğunu ifade etti.
“Bu topraklarda sevgi var”
Müslüman köyü Burunkışla’nın “sevgi köyü” olduğunu dile getiren Arzuman, “Bu sevgi her yerde olmaz ama bu topraklarda var. Yıllardır bu topraklarda biz öyle yaşamışız. Yurt dışında böyle bir sevgiyi bulamazsınız. Biz Türkiyeliyiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıyız. Türkiye Ermenileri olarak sevgiyle doluyuz. Onun için vatandaşlarımızla hiçbir sorunumuz olmadan yaşıyoruz. Geldiğimiz zaman bizlere kapılarını açıyorlar ve ‘otele gitmeyin, evimizde kalın’ diyorlar.” şeklinde konuştu.
Avusturya’da yaşayan opera sanatçısı Haçik Bayvertyan da köye ilk defa geldiğini kaydetti.
Dedesinden sürekli köydeki anılarını dinlediğini anlatan Bayvertyan, “Şimdi de nasip kısmet oldu geldim. Köyümün havası, manzarası beni çok etkiledi. Şehir hayatından sıyrılmış buralar. Burada güzel hayatları olmuş. Şehre gittikten sonra insanlar yavaş yavaş yabancılaşmışlar. Birbirimizi tanımıyoruz. Ben bu buluşmada kuzenlerimi tanıdım, akrabalarımı tanıdım. Onları ilk kez gördüm. Bu da beni çok mutlu etti.” ifadelerini kullandı.
Başrahip Zakeos Ohanyan ise İstanbul’dan geldiğini, Yozgat’ın Çayıralan ilçesine bağlı Çokradan köyünden olduğunu, dedelerinin ve ninelerinin İstanbul’a göç ettiğini söyledi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yozgat’ı ziyarete geldiklerini anlatan Ohanyan, şöyle devam etti:
“Burunkışla’da Ermeni mezarlığını ziyaret ettik. Burada ölülerimiz için dua ettik, mevlit okuduk, İncil okuduk. Burunkışlalı Ermeniler olarak yürekten teşekkür etmek istiyorum. Kaymakamımıza, valimize, muhtarımıza ve bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bizi güler yüzle karşıladılar. Bizleri bağırlarına bastılar. Ramazan ayı olmasına rağmen, oruçlu olmalarına rağmen bize ayran, yoğurt, ekmek ikram ettiler. Sadece bu nimetleri değil, yüreklerini bize açtılar.”

Yorumlar kapatıldı.