İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya: Özür gerçekleşti, sıra ikinci ve üçüncü şartta

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov, ilişkilerin tamamen düzelebilmesi için Türkiye’nin düşürülen uçak için özrün yanı sıra, “suçluların cezalandırılması ve tazminat” şartının da yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

 Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sputnik’in haberine göre, Karlov, ilişkilerin tamamen düzelebilmesi için Türkiye’nin düşürülen uçak için tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.
“(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Vladimiroviç (Putin) ilişkilerin düzelmesi için ne beklediğimizi açıkça belirtmişti: Özür, suçluların cezalandırılması ve tazminat. Birincisi gerçekleşti. Sıra, ikinci ve üçüncüde.”
Karlov, Türkiye’den Rusyalı turistlerin güvende olacağına dair somut garantiler almadıkları sürece bu ülkeye turist akışının eski hâline dönmesinin mümkün görünmediğini de söyledi.
Karlov Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Haziran’da gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin sonuçlarını ‘tarihi’ olarak niteleyerek, “Dün Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı arasında tarihi bir anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma için ‘tarihi’ tanımını nedensiz yere kullanmıyorum. Zira bu anlaşma bize ilişkilerimizi canlandırmak için yeni bir şans veriyor” dedi.
Karlov, Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerindeki sorunları çözmek için aracılara gereksinim duymadığını da belirtip “Diplomatik ilişkilerimiz varken aracılara neden gereksinim duyalım?” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Türkiye Silahlı Kuvvetleri (TSK) 24 Kasım 2015’te Suriye sınırında Rusya’ya ait bir savaş uçağını düşürmüş, paraşütle atlayan uçağın pilotlarından biri hayatını kaybetmiş, diğeri Suriye rejimi askerlerince kurtarılarak askeri üsse götürülmüştü.
Türkiye uçağın hava sahasını ihlal ettiğini, defalarca uyarıldığını ama ihlalden vazgeçmediğini, angajman kuralları çerçevesinde vurulduğunu, Rusya ise uçağın Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini savunmuştu.
Düşürülen uçak sonrası Türkiye-Rusya ilişkileri bozulmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Kasım 2015’te CNN International’a verdiği demeçte, düşürülen Rusya uçağı için Rusya’dan özür dilenmeyeceğini açıklamıştı. Erdoğan, “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa, bu biz değiliz” demişti.
Kremlin, 27 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye F16’larının düşürdüğü Rusya Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özür dilediğini açıklamıştı.
Erdoğan, Putin’e gönderdiği mektupla ilgili, “Putin’e gönderdiğim mektupla hem yaşanan hadiseden dolayı duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim hem de geniş bir alanda yapabileceğimiz bölgesel işbirliği imkanlarını hatırlattım” demişti.
29 Haziran’da Erdoğan’la Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede iki liderin, yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldığı belirtilirken, Kremlin’den yapılan açıklamada ise Erdoğan’la görüşen Putin’in, Türkiye’ye turistik kısıtlamaları kaldıracağını duyurdu.

Yorumlar kapatıldı.