İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gerçek 77. Yüzüklerin Efendisi filminde en az üç Ermeni’nin katkısı var .

Ermeni müzik ve sahne sanatları yalnızca kilise müziği ya da halk danslarıyla sınırlı değil, hem de hiç! Ermenistan’daki son derece canlı pop kültür hayatına ilaveten, Diyaspora eğlence dünyasına, gelecek vaad eden sanatçılar bir yana, çok sayıda büyük isimler kazandırmıştır. Hiç kuşkusuz Amerikalı Ermeniler arasında Cher, sanatının yanı sıra 1988 Ermenistan depreminin ardından yardım çalışmalarına yaptığı katkılarla da Ermeni toplumunun ünlüler listesinin başlarında gelir.

Tabii bugünlerde, Kardashian ailesi – yarattığı tartışmalar bir yana – ABD’deki Ermeni toplumunun kamusal alana yansıyan yüzlerinden biridir. Kardashian kardeşlerin Nisan ayında Ermenistan ziyareti büyük yankı yarattı. Yaşını almış Amerikalılar 1960 ve 70’lerde “Mannix”i oynayan Mike Connors’ı (Krekor Ohanian) hatırlayacaklardır. Aynı dönemde David Seville de (Ross Bagdasarian), başka işler yanında Alvin and Chipmunks’ın yaratıcısı olarak adını duyurmuştu. Kuzeni de, 1944 yılında İnsanlık Komedisi adlı yapıtıyla En İyi Senaryo dalında Oscar ödülünü kazanan William Saroyan’dan başkası değil. Ondan önce 1931 yılında Oscar ödüllü bir Ermeni de, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde gibi filmlerin yönetmeni, bir klasik Hollywood figürü olan, Rusya İmparatorluğu’nda Tiflis (bugün Gürcistan’ın başkenti Tbilisi) kökenli Rouben Mamoulian’dı.
Günümüze dönecek olursak, perdenin gerisinde animasyon dalında Katherine Sarafian hem Oscar, hem de Altın Küre kazanmış bir sanatçıdır. Perdede ise Eric Bogosian, Ken Davitian, Andrea Martin (Papazian) ve yükselen star Angela Sarafyan kulaklara hiç de yabancı gelmeyen Ermenilerin isimleri. Kanadalı Ermeni çocuk şarkılarını seslendiren tanınmış sanatçı Raffi ve sinemanın ünlü çifti, yine Kanadalı Atom Egoyan ile Arsinée Khanjian için de aynı şeyi söylemeliyiz. 24 Nisan’da Yerevan’da sona erecek bir dünya turnesine çıkan System of a Down ile Capital Cities grubundan Sebu Simonian’ı ise tanımayan yok.
Atlantik’in bu yakasında ise, Fransa’nın Frank Sinatra’sı olarak kabul edilen Charles Aznavour, Avrupa anakarasının en ünlü Ermenisidir. Onun da Ermenistan’la yakın ilişkileri ülkeyi harabeye çeviren 1988 depremiyle başlamış ve bugüne kadar devam etmektedir. Charles Aznavour 2009 yılında Ermenistan Cumhuriyeti’nin İsviçre büyükelçisi görevine getirildi. Fransa’daki Ermeni Diyasporası’nın tanınmış şahsiyetleri arasında ünlü yönetmen Robert Guédiguian, diğer yönetmenlerin yanı sıra gerek Guédiguian’ın gerekse Egoyan’ın filmlerinde rol alan tanınmış oyuncu (Angela Sarafyan’la birlikte Nisan ayında gösterime çıkması beklenen 1915 filminde oynayan) Simon Abkarian yer alıyor. Şarkıcı Sylvie Vartan, kuzeni Amerikalı aktör Michael Vartan gibi Ermeni kökenlidir. Ermenistan da, ekranlarda görünür olma konusunda Diyaspora’dan geri kalmıyor. Örneğin, Avrupa ölçeğinde çok büyük bir seyirci kitlesine sahip olan Eurovision Şarkı Yarışması’na 2006 yılından bu yana katılmakta. You Tube’da İngiliz Ermeni komedyen Kev Orkian’ın videoları çok kişi tarafından izlenmekte; benzer şekilde Ermenistan ve Rusya’da Garik Martirosyan tanınmış bir komedyen ve televizyon figürü.
Tabii eski Sovyetler Birliği’nde ünlü Ermeni aktörler, müzisyenler, yönetmenler uzun bir liste oluşturuyordu. Armen Jigarkhanyan, Sergey Parajanov ve opera sanatçısı Gohar Gasparyan bu listede yer alan üç kişi. Soprano Lucine Amara, 20. yüzyılın tanınmış Amerikalı Ermeni sanatçılarındandı. Günümüzün opera starları arasında ise Viyana’da yaşayan Hasmik Papian’ı, Toronto’da yaşayan ve sesini Yüzüklerin Efendisi filmlerinden de tanıdığımız Isabel Bayrakdarian’ı sayabiliriz. Bu film dizisinde Gollum rolünde oynayan Andy Serkis ve özel efekt çalışmalarını gerçekleştiren Los Angeles’daki Fugitive Studios’un yöneticisi Roper Kupelian da Ermenidir.
Yukarıdaki isimler Ermeni yeteneklere sadece birkaç örnektir. Hatta Ermenistan’ın starlarından, Türkiye’den (fotoğrafını gördüğünüz) Hayko Cepkin’den, Bollywood’da Tulip Joshi’den, Brezilyalı telenovela aktörü Aracy Balabanian’dan, Avusturya TV starı Jano Toussounian’dan, Hollandalı-Amerikalı Ermeni, Open Wounds şarkısıyla ün kazanan hip-hop sanatçısı R/Mean’den, Lübnanlı aktör ve komedyen Pierre Chammassian’dan ve daha birçoklarından söz etmedik bile.
Referanslar ve Diğer Kaynaklar
1. Wikipedia: “Lists of Armenians”
2. Wikipedia: “List of Armenian film directors”
3. Wikipedia: “List of Armenian actors”
4. 1915: The Movie
5. Ken Baker, Natalie Finn. “Kim, Khloé and Kourtney Kardashian Making First-Ever Visit to Armenia: Get the Details!”, E! Online, 12 Ocak 2015
Bizi takip edin
Turkish-Armenian rock star, Hayko Cepkin
Görsele ait bilgi
Türkiyeli Ermeni rock starı Hayko Cepkin
Atıf ve kaynak
Maneki Neko tarafından eklenen kendi çektiği fotoğraf [CC-BY-SA-3.0], Wikimedia Commons

Facebook – Twitter – Instagram – Google+

Yorumlar kapatıldı.