İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri: Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine iki husus engel oluyor

Dışişleri Bakan yardımcısı Şavarş Koçaryan, «Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine iki husus engel oluyor. İlki 1915’te Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımına ilişkin Türkiye’nin inkarcı politikası, ikincisi ise Türkiye’nin Azerbaycan’a destek adına Ermenistan’ı tecrit altında tutma politikası, Ermenistan’la sınırını tek taraflı kapatmıştır. Bununla, Ermeni-Türk sınırı, Avrupa’nın tek kapalı sınırını teşkil etmektedir».

***
Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine iki husus engel oluyor. Beyan  Dışişleri Bakan yard.Şavarş Koçaryan’ın Alman Die Tagespost gazetesine verdiği röportajla geldi. Koçaryan, Türkiye’nin Dağlık Karabağ meselesinde Azerbaycan’a tam destek gösterdiğini kaydetti.
Koçaryan şunları kaydetti:
«Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine iki husus engel oluyor. İlki 1915’te Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımına ilişkin Türkiye’nin inkarcı politikası, ikincisi ise Türkiye’nin Azerbaycan’a destek adına Ermenistan’ı tecrit altında tutma politikası, Ermenistan’la sınırını tek taraflı kapatmıştır. Bununla, Ermeni-Türk sınırı, Avrupa’nın tek kapalı sınırını teşkil etmektedir».
Koçaryan şunları kaydetti: «Ermenistan’ın inisiyatifi ve aracı ülkelerin desteğiyle 2009’da Zürih’te Ermeni-Türk ilişkilerini regüle etmeye yönelik Protokoller hazırlanıp imzalandı. Protokoler önkoşullar olmaksızın, adım adım iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine yönelikti.  Ancak Türkiye yönetimi Ermeni Soykırımı inkarcılığı ve Karabağ meselesinde Azerbaycan yanlısı önkoşullar öne sürerek, protokollerin onaylanmasını başarısızlığa uğrattı. Sonuçta Türkiye, Azerbaycan’ı destekleyerek, Ermenistan’ı tecrit altında tutmaya devam etmekte ve duyurularıyla zaten Dağlık Karabağ’a yönelik Azerbaycan’ın destabil tutumunu müzakere sürecinde daha da katılaştırmaktadır. Azerbaycan ise kendi payına, Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı gerçeğini hatta daha kudurgan şekilde inkar etmektedir. Bu Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ halkının self detrminasyon hakkını realize etmesine yanıt olarak, Sumgait, Bakü, Kirovabad vd. yerleşim birimlerinde gerçekleştirilen Ermeni sakinlere yönelik katliamlar ve etnik arındırmalarla, Osmanlı İmparatorluğunda Ermenilere karşı gerçekleştirilen soykırım politikasının devamcısı olduğunu kanıtlaması hususundan kaynaklanmaktadır».
Koçarya sözlerini şöyle sürdürdü: «Bu bağlamda Azerbaycan lideri  tüm dünya Ermenilerini ülkesi için bir numaralı düşman ilan etti, Budapeşte’de NATO Tatbikatları zamanında uyuyan Ermeni subayı baltayla katleden ve Nisan ayı agresyası zamanı esir alınan Ermeni askerin başını kesen caniler durumunda olduğu gibi, Ermenileri öldüren suçluları kahramanlaştırıp ödüllendirmektedir.
Ermeni Soykırımı meselesinde inkarcılıktan vazgeçmeyle beraber Türkiye tarafından Ermeni-Türk Protokollarının onaylanması, Türkiye’nin Avruapa’yla entegrasyonunu, Avrupa değerler sistemini kabul meselesinde hazırlık düzeyini sınamaktadır. Bu sınavın akamete uğramasının Türkiye’nin Avrupa yolundan ricatına denk gelmesi rastlantı değildir»
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.