İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AGİT’te Ermenistan ve 6 Devletin Ortak Bildirisi: Nazizmin Her Tip Kahramanlaştırılmasına Çabasını Kınıyoruz

Ermenistan, Belarusya, Kazakistan,Rusya, Tacikistan, Özbekistan’un AGİT Delegasyonları 1941-1945 Büyük Anayurt Savaşının başlamasının 75. Yıldönümü vesilesiyle Ortak Bildiri yayımladılar… Nazizmin kahramanlaştırılmasına yönelik her bir deneme, Neo-Nazici iklimde artış ve tarihin tekrar değiştirilmesi, II. Dünya Savaşı sonuçlarının çarpıtılması ve revizyonuna yönelik çabaları kınıyoruz. Bölücü hatlar ve kapalı sınırlar yanısıra BM Güvenlik Konseyi by-pass edilerek yaptırımların muhafazası ve yenilerin ortaya çıkması kabul edilemez.

***
Ermenistan, Belarusya, Kazakistan,Rusya, Tacikistan,Özbekistan’un AGİT Delegasyonları 1941-1945 Büyük Anayurt Savaşının başlamasının 75. Yıldönümü vesilesiyle Ortak Bildiri yayımladılar.
Ortak Bildiride şunlar kaydedildi:
«22 Haziran 1941’de ülkelerimiz halkları amacı sadece işgal değil, aynı zamanda sağ kalanların tamamıyla imhası ve köleleştirilmesi olan dünya tarihinin en korkunç saldırısına maruz kaldılar. Sovyetler Birliği üzerine Hitler Almanyası ve müttefiklerinin saldırması halklarımızın geleceğe sahip olmak hakkını bile şüpheli duruma düşürdü. Büyük Anayurt Savaşı, Avrupa tarihinin nispeten trajik sayfalarından birine dönüştü. Holokost, ateşe verilen kentler ve köyler, ölüm kampları SSCB halkları yaısıra ortak Zafere ulaşılmasında önemli katkılara sahip onların yurt dışındaki topluluklarında da ağır yaralar açtı. Onlar Zafer uğruna 27 milyon yaşam feda ettiler ki bu II. Dünya Savaşındaki tüm kayıpların hemen hemen yarısıdır.
O zaman Anti-Hitler Koalisyonu üyeleri, ortak düşmana birlikte direnme ve suçlu ideolojiyi mahvetmek için hırslarını ve kendilerini ayıran görüş farklılıklarını göz ardı ettiler. Bu kahramanlık günleri örneği, yeni tehditlerin yaklaştığı bugün de günceldir. Nazici düşünce ve değerlerin aleni propagandası gerçekleştirilmekte, etnik temelde şiddet çağrıları yapılmaktadır. Neo-Nazici hareketler ve gruplar, sağ ekstremist partiler, Nazi sembol ve sloganları kullanarak AGİT Bölgesi ve bir dizi ülkede açıkça faaliyet göstermektedirler. Madur ve celladı eşitleme, Nazicileri ve onların ardıllarını kahramanlar safında kabul etme denemelerinde bulunulmakta. Böylesi hallerin tam da savaşın en zorlu badireleri içinden geçmiş olan ülkelerin kendinde meydana gelmesi daha da ürkütücüdür.
Savaş sonrası tarihte nefret retoriğinin kitlesel şiddete ve hunharlıklarıyla  Nazistlerin suçlarını hatırlatan canice katliamlara sadece bir kez dönüşmemiştir. Bütün bunlar binlerce kurbanın hatırasını kirletmekte, demokrasi ve temel insan hakları ilkelerini tehdit etmekte, AGİT bölgesinde gerilimi teşvik etmektedir. Bu sebeple ülkelerimiz, savaş sonuçlarını revize, tarihi çarpıtma çabasında  olanları kararlı şekilde geri püskürtecektir.
Nazizmin kahramanlaştırılmasına yönelik her bir deneme, Neo-Nazici iklimde artış ve tarihin tekrar değiştirilmesi, II. Dünya Savaşı sonuçlarının çarpıtılması ve revizyonuna yönelik çabaları kınıyoruz. Bölücü hatlar ve kapalı sınırlar yanısıra BM Güvenlik Konseyi by-pass edilerek yaptırımların muhafazası ve yenilerin ortaya çıkması kabul edilemez.
Bu tarjik yılların dersleri, birçok tehdidin optimal yanıt bulma yönünde kolektif diplomasi çalışmalarının alternatifi olmadığına tanıklık etmektedir. Gerçek güvenliğin, uluslararası hukuk ilkeleri ve yapıcı işbirliği üzerine kurulu  eşit ve bölünmez olması gerektiğine eminiz. Devletlerimiz barışın muhafazası, silahlı çatışmaların önlenmesi, münakaşaların barışçı çözümü, uluslararası güvenlik aciliyetleri ve tehditlere tepki amacıyla azami çaba göstermeye yönelik kararlılıklarını teyid ederler.
II. Dünya Savaşının , BM Tüzüğünde ve uluslararası diğer belgelerde perçinlenmiş sonuçlarının tamamıyla tanınmasının tüm devletler için koşulsuz emredici olduğu hususunu esas kabul ediyoruz».
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.