İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa Francesco ve Tüm Ermeniler Katolikosu 2. Karekin ortak bildiri imzaladılar

Papa Francesco’nun Ermenistan ziyaretinin son gününde Ermeniler’in ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nin başı bütün Ermeniler Katolikosu 2. Karekin ile ortak bildiri imzaladılar.
Ermeniler’in ruhani merkezi olan Kutsal Eçmiyadzin’de iki dini önderin imza attığı ortak  bildiride, 1915’te yaşananları soykırım olarak nitelendi. Bildiride, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü 2015 yılında, Ermeni dini ve siyasi otoritelerin katılımıyla Papa Francesco’nun Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda yönettiği ve soykırım kelimesini kullandığı ayini hatırlatılarak şöyle devam edildi: “Her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı tutumumuzu ortaya koyduğumuz, 2. Jean Paul ve 2. Karekin’in ortak bildirisinde ‘genellikle 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelenen, 1 buçuk milyon Ermeni Hristiyan’ın kırıldığı’diye zikrettiği olayın kurbanlarını andığımız 12 Nisan 2015’te Aziz Petrus Bazilikası’ndaki ayinde bir araya gelme lütfuna sahip olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

Liderler günümüzde, Orta Doğu’da ve dünyanın başka bölgelerinde devam eden çatışmalarda çok sayıda masum adamın, etnik, politik ve dini temelli nedenlerle öldürüldüğü, yaşadıkları yerlerden sürüldüğü muazzam bir trajediye şahit olduklarını kaydetti.
Bugün ne yazık ki nefretin yayılması, ayrımcılık ve şiddeti meşrulaştırmak için din ve dini değerlerin öne sürülmesine tanık olduklarını ekleyen liderler, “Dini fikirlere dayanan bu cin suçların meşrulaştırılması kabul edilemez. Çünkü Tanrı, düzensizliğin değil, barışın Tanrısı’dır. Dini farklılıklara saygı, değişik etnik ve dini toplulukların beraber barış içinde yaşamasının koşuludur. Biz Hristiyanlar, uzlaşma ve barış yolu aramak için çağrılıyoruz. Bu bağlamda, Dağlık Karabağ sorununda barışçıl bir çözüm olması umudumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Papa ve 2. Karekin devlet liderlerine, sabırsızlıkla dünyada barışı ve adaleti bekleyen, Tanrı’nın kendilerine verdiği hakka saygı duymalarını isteyen, silah değil acilen gıdaya ihtiyacı olan milyonlarca adamın talebini dinlemeleri çağrısı yaptı.
Papa ile 2. Karekin, siyasi sorumlular ve uluslararası kuruluşlara, herkesin barış ve emniyet içinde hayata hakkını sağlamaları, hukukun üstünlüğünü desteklemeleri, dini ve etnik azınlıkların haklarını korumaları ve adam kaçakçılığıyla mücadelede daha fazlasını yapmaları çağrısında da bulundu.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.