İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kremlin: Erdoğan, Rus pilotun ölümü için Putin’den özür diledi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk F16’larının düşürdüğü Rus Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özür dilediği belirtildi. Açıklama Kremlin’den geldi. Kremlin’in açıklamasında, “Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı” denildi. Açıklamaya göre, mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan, ‘Özür dilerim’ cümlesini kullandı.Erdoğan’ın mesajında ‘İzvinite’ (Извините) kelimesini kullandığını belirtildi. Bu kelime Rusçadan Türkçeye ‘Özür dilerim’ ya da ‘Beni affedin’ şeklinde çevriliyor.

***
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk F16’larının düşürdüğü Rus Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özür dilediği belirtildi. Açıklama Kremlin’den geldi.
Rusya-Türkiye ilişkileri
© REUTERS/
‘Türkiye özür dilemezse, Rusya bir adım geri atmaz’
Kremlin’in açıklamasında, “Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı” denildi.
ERDOĞAN ‘ÖZÜR DİLERİM’ İFADESİNİ KULLANDI
Açıklamaya göre, mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan, ‘Özür dilerim’ cümlesini kullandı.
Erdoğan’ın mesajında ‘İzvinite’ (Извините) kelimesini kullandığını belirtildi. Bu kelime Rusçadan Türkçeye ‘Özür dilerim’ ya da ‘Beni affedin’ şeklinde çevriliyor.
ERDOĞAN: RUSYA’YA AİT BİR UÇAĞI VURMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ HİÇ OLMADI
“Mesajda Rusya’nın Türkiye’nin dostu ve stratejik partneri olduğunu ve Ankara’nın Moskova’yla ilişkilerinin bozulmasını istemediği belirtiliyor” diye devam eden açıklamaya göre Erdoğan, ‘Türkiye’nin Rusya’ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetinin hiçbir zaman olmadığını da’ söyledi.
ERDOĞAN: RUS PİLOTUN AİLESİNİ TÜRK AİLESİ GİBİ GÖRÜYORUZ
Kremlin’e göre Erdoğan’ın mesajında şu ifadeler de yer alıyor: “Rus pilotun ailesini Türk ailesi gibi görüyoruz. Acılarını ve zararlarını hafifletmek için her girişimde bulunmaya hazırız. (…) Adı Rus pilotun ölümüyle ilişkilendirilen Türk vatandaşı hakkında da soruşturma yürütülüyor.”
ERDOĞAN: CENAZE ÖNCESİNDEKİ İŞLEMLER İLİŞKİLERE LAYIK BİR SEVİYEDE YAPILDI
Kremlin’den gelen açıklamaya göre mesajda, “Tüm riskleri göze alarak ve büyük çabalarla ölen Rus pilotun naaşını Suriyeli muhaliflerden alıp Türkiye’ye getirdik. Cenaze öncesindeki işlemler dini ve askeri prosedürlere uygun olarak yapıldı. Tüm bu çalışmalar Türk-Rus ilişkilerine layık bir seviyede yapıldı” denildi.
ERDOĞAN: İLİŞKİLERİN YENİDEN CANLANMASI İÇİN MÜMKÜN OLAN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ
Kremlin’in açıklamasına göre ayrıca Erdoğan, yaşananlar nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtip Türkiye ve Rusya arasındaki dostane ilişkilerin yeniden canlanması için ‘mümkün olan her şeyi yapmaya’ ve bölgedeki krizlere karşısında işbirliği ve terörizmle mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
© AFP 2016/ ADEM ALTAN
Erdoğan: Rusya’dan özür dilemeyeceğiz
ERDOĞAN ‘ÖZÜR DİLEMEYECEĞİZ’ DEMİŞTİ
Erdoğan 26 Kasım 2015’te CNN International’a verdiği demeçte, düşürülen Rus uçağı için Rusya’dan özür dilenmeyeceğini açıklamıştı. Erdoğan, “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa, bu biz değiliz” demişti.
ÖZÜR, İSRAİL’LE ANLAŞMA VE ALPARSLAN ÇELİK’E TAHLİYE İLE AYNI GÜN GELDİ
Binali Yıldırım
© REUTERS/ UMİT BEKTAS
Yıldırım ve Kurtulmuş’tan Rusya açıklaması
Erdoğan’ın özür mesajı, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması ve Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Alparslan Çelik’e tahliye kararı verilmesi ile aynı güne denk geldi.
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde bugün düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki temasların seyri konusundaki sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Bu yönde de güzel gelişmeler var. Yakında paylaşacağız.”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da bugün Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada, “Rusya ile ilişkilerimizde yumuşama istikametinde atılan adımlarla, yumuşama trendinin hızlandığını görüyoruz. Rusya tarafından da ilişkilerin normalleşmesi için bir takım sinyaller geliyor” demişti.
NE OLMUŞTU?
24 Kasım’da Rus Hava Kuvvetlerine ait Su-24 tipi savaş uçağı, IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerine karşı görev yaptığı sırada  Suriye sınırında TSK tarafından düşürülmüştü. Türkiye, uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü iddia etmişti. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu iddianın gerçek olmadığını belirterek, “Uçak vurulduğunda 6 bin metre yükseklikte, Türk topraklarından 1 kilometre uzaklıkta uçuyordu” açıklamasını yapmıştı. Uçağın pilotlarından biri kurtulurken, diğeri yaşamını kaybetti. Bir Rus askeri de arama kurtarma çalışmaları sırasında ölmüştü.
80
http://tr.sputniknews.com/rusya/20160627/1023584639/kremlin-erdogan-putin-ozur.html

Yorumlar kapatıldı.