İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman tarihçi, Vatikan arşıvlerinde Ermeni Soykırımı gerçeğini kanıtlayan belgeler bulup yayınladı

Roma Kutsal Makamı arşivlerinde, Ermeni Soykırımı gerçeğini kanıtlayan belgeler var ve bu belgeler, araştırmak isteyenlere açıktır.  Ermenistan kaynaklı “Tert.am” internet gazetesine konuşan Alman tarihçi Michael Hessemann, Vatikan arşivlerinde araştırmalar yaptığını ve  Osmanlı Devleti’nde Ermenilerin kıyımını anlatan yeni belgeler bulduğunu dile getirdi. Günümüzdeki Türkiye hükümetinin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenileri tehcir ettikleri ve savaş tehlikesinden korumak istedikleri  yönündeki  iddialarını tamamen çürüten bu belgeler, Türklerin, Ermenileri kasten yok edilmeyi hedefledikleri konusunda hiçbir şüphe bırakmıyor.

Hessemann, Vatikan arşivlerinin açık olduğunu ve orada çalışmak isteyen her master öğrencisi veya profesörün, Roma’da bu belgeleri bizzat araştırabileceğini söyledi.
Tarihçi, “O arşivlerde, hem 1915’te Ermeni Soykırımı’nı, hem 1894-96 tarihlerindeki kitle katliamlarını anlatan yaklaşık 3000 sayfalık bir belge vardır. Biz, bu belgelerden oluşan 6 ciltlik bir dizi hazırlayıp yayınladık.”diye konuştu.
Hessemann, 1915’in nasıl gerçekleştirildiğine dair görgü tanıkların iç parçalayıcı tanıklıkları mevcut olduğunu, yaşananların, planlı bir soykırım olduğunu gösteren net kanıtların bulunduğunu ifade etti.  Bu soykırımda sadece Ermenilerin değil, tüm Hristiyan azınlıkların hedef alındığını vurgulayan uzman, “Bu, Nazi idiolojisini benimseyen Jön Türkler rejimi çerçevesinde gerçekleştirilen etnik ve dini homojenizasyon ve asimilasyon çabasıydı. Tekrar diyorum, bunun bir planlı soykırım olduğunu, Ermenilerin bu soykırım sürecinde katledildiğini ispatlayan kanltlarımız, çok etkileyici verilerimiz vardır. Zaten bütün bunlardan dolayı Papa, 2015 tarihinde Soykırım ifadesini kullandı” şeklinde konuştu.
Alman tarihçi, Osmanlı Devletinde zamanın ABD büyükelçi Henry Morgenthau tarafından 1915’te Washington’a gönderilen bir yazıda,  “Koskoca bir millet imha kampanyası yapıldı” ifadelerine yer verildiğini de öğrenildiğini söyledi. “Bu tanıklık çok önemlidir. Bunun dışında, Osmanlı Türkiye’nin İçişleri Bakanı Talat Paşa’nın, Berlin’e gönderilen bir raporda, “Türk hükümeti, savaşı fırsat bilerek iç düşmanları olan yerli Hristiyanlardan kurtulmaya çalışıyor ve bu, bölgedeki yabancı diplomatlardan habersiz yapılıyor” ifadelerini kullandığı biliniyor” diye anıattı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.