İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani halkı haklarına kavuşmalı

Handan Tufan Hülya Emeç
Yaşadıkları katliamların ardından İzmir’e göç eden Süryanilerin kurduğu platformun sözcüsü Zeynep Tozduman, Süryanilerin azınlık olmaktan kaynaklı haklarını kullanamadıklarını hatırlatarak, yeni anayasanın tartışıldığı bu süreçte Süryani halkının temel haklarına kavuşmasını talep etti. Ege’de 2009 yılında kurulan Süryani Platformu Sözcüsü Zeynep Tozduman bir halka İzmir’de ses olmak adına platformu kurduklarını ifade etti. “Amacımız Ege halkına Süryani halkını anlatarak hatırlatmaktır” diyen Tozduman çalışmalarının Süryanilerle sınırlı kalmadığını, Ermeniler, Aleviler ve ezilen tüm kesimlerle buluştuklarını ifade etti.

Bulundukları coğrafyada en büyük destekçilerinin Kürt halkı olduğunu dile getiren Tozduman, “Kürtlerin desteğiyle kurduk ve üyelerimizin birçoğu da Kürt Özgürlük Hareketi’nden ve sosyalist cephedendir.” dedi.
Süryani hakları tanınmıyor
Anayasal değişikliğin tartışıldığı bugünlerde Süryanilerin taleplerini de dillendireceklerine işaret eden Tozduman, Süryanilerin azınlık hakları tanınmayan tek halk olduğuna vurgu yaparak, “Herkesi kucaklayacak bir anayasanın hazırlanması gerekiyor. Süryaniler de diğer azınlık grupları gibi ezildi ve soykırıma tabi tutuldu” diye konuştu.
İbadethane bile yok
İzmir’in Süryaniler gibi Ermenilere ve Rumlara da yaşam alanı olduğunu hatırlatan Tozduman şunları söyledi: “1970’li yıllarda İzmir’de çoğunlukta olan Ermeni ve Rumların ibadethaneleri yıkıldı ya da cami olarak kullanıma açıldı.” 1922 İzmir yangınında Rum kiliselerinin de yakıldığını hatırlatan Tozduman, Süryanilerin ibadetlerini yapabilecekleri bir ibadethanelerinin bile olmadığını sözlerine ekledi

Yorumlar kapatıldı.