İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İki Ülke İlişkileri Kardeş Şehirleri Ayırıyor

Alman parlamentosunda, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarının kabul edilmesi iki ülke arasındaki kardeş şehir belediyelerini de olumsuz etkiledi. Giresun’un Görele Belediye Başkanı Tolga Erener kardeş şehir oldukları Kuzey Almanya Eyaleti’nin Marl şehri Waltrop Belediye Başkanlığına bir mektup göndererek, gelecek cevaba karşılık bir tutum izleyeceklerini belirtirken, Waltrop Belediye Başkanı Nicole Mönikes ise ilişkilerini askıya aldıklarını açıkladı. Hıristiyan Demokrat Partili(CDU) Waltrop Belediye Başkanı Nicole Mönikes, yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk asıllı millet vekiline sarf etmiş olduğu “kanı bozuk” ithamından dolayı kardeş şehir projesini askıya aldık.

Erdoğan’ın söyledikleri kabul edilemez olduğundan dolayı tepki amaçlı bu kararı aldık ve Görele Belediyesi’nin bu konudaki tavrını öğrenmek istiyoruz. Şu anda Türkiye’ye gitmeyi düşünmüyorum. Bu konuda Görele Belediyesi’ne bir mektup göndermek istiyoruz” dedi.

TÜRK-ALMAN DOSTLUK DERNEĞİ’NDEN TEPKİ
Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Liz Brockmeier ise Waltrop Belediyesi’nin aldığı kararın kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Kardeş şehir projesinin 2013 yılında hayata geçmesini sağlayan Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Liz Brockmeier; “Waltrop Belediyesi ve CDU Partisi’nin almış oldukları karar kabul edilemez Dostluk asıl zor günlerde daha sıkı bir birine kenetlenmektir ve ülkeler arası yapılan siyasetin böyle güzel projelere alet edilmemesi gerekir” dedi.
GÖRELE BELEDİYESİ MEKTUPLA KARŞILIK VERECEK
Görele Belediye Başkanı Tolga Erener de, “Biz de kardeş şehrimiz olan Waltrop Belediyesi’nin, Alman parlamentosunda, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarının kabul edilmesiyle ilgili düşüncelerini merak ediyoruz. Bu konuda kardeş şehrimize bir mektup göndereceğiz ve bu konudaki samimi düşüncelerini öğreneceğiz. İki ülke arasındaki dostluk belediyelerimize yansımız ve kardeş şehir olmuştuk. Waltrop, Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı bir şehir.Bizim kardeş şehir ilişkilerimiz buradaki vatandaşlarımızı da olumlu yönde etkileyeceği gibi ilişkilerimizin bozulması da bir o kadar olumsuz yansıyabilir.Bunu göz önünde bulundurarak öncelikle kardeş şehrimizin bu konudaki düşüncelerini öğrenmek istiyoruz” dedi.
Ayrıca iki ülke arasında yaşanan gelişmelerin kardeş şehir olan Almanya’nın Recklinghausen ve Ordu illerinin ilişkilerine de olumsuz yönde yansıdığı belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.