İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Doğan’dan “Tarihi Yarımada” İçin Öneriler: “Tarihi Bölge Trafikten Arındırılsın”

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, birçok tarihi ve mimari şahesere ev sahipliği yapan Tarihi Yarımada’nın SOS verdiğini belirterek biran önce önlem alınmasını istedi. Doğan, bölgede lastik tekerlekli ulaşımın terk edilerek trafikten arındırılmasını önerdi.Doğan; Roma, Yunan, Bizans ve Osmanlı mimarilerinin eşsiz örneklerini barındıran Tarihi Yarımada’nın sorunlarını TBMM Genel Kurul’unda yaptığı konuşmada gündeme getirdi. İstanbul’a her yıl gelen milyonlarca turistin geldiğini belirten Doğan bu turistlerin yüzde 95’inin Yenikapı, Unkapanı, Kumkapı, Nişanca, Kapalıçarşı, Sultanahmet ve Eminönü’nü kapsayan Tarihi Yarımada’yı ziyaret ettiğine dikkat çekti.

Kapalıçarşı başta olmak üzere tarihi yapıların çarpık kentleşme, beton yığınları ve seyyar satıcıların işgali altında olduğunu belirten Doğan, “Tarihi Yarımada S.O.S vermektedir ve buraya neşter vurma zamanı çoktan gelmiştir” dedi.

Doğan, Tarihi Yarımada’nın tümünü içeren bir bütünlüklü bir yönetim anlayışının hayata geçirilmesinin zorunluluk haline geldiğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:
-Bölgede turizm yatırımlarının teşvik edilip, çeşitli standartlar çerçevesinde yeni ve çağdaş işletmelerin önü açılmalı.
-Sağlıksız şartlarda ve hijyenin yeterli olmadığı balık ekmekçiler, restoranlar için standartlar belirlenmeli ve denetimleri yapılmalı.
SEYYAR SATICI İŞGALİNE SON VERİLSİN
-Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kumkapı, Sultanahmet, Süleymaniye ve  Ayasofya’nın olduğu bölge seyyar satıcılar tarafından işgal edilmiş durumda. Belgesellerde gördüğümüz 3. dünya ülkesi görüntüsüne son verilmeli
-Işıklı tabelalar ve klimalar görüntü kirliliği yaratıyor.
-Tinerciler, turistlerin önünü kesip para istiyorlar, bir an önce bu sorunlara çözüm üretilmeli.
BÖLGE TRAFİKTEN ARINDIRILSIN
-Tarihi Yarımada’nın kimliğiyle uyuşmayan (küçük sanayi, imalat, depolama vb.) işlevlerden ayıklanmalıdır. Bu esnaf mağdur edilmeden başka bölgelere taşınmalıdır.
-Bölgenin içinden geçen trafiğin Tarihi Yarımada’dan uzaklaştırılmasına yönelik yaklaşımlar geliştirilmelidir. Uzun vadede yarımada lastik tekerlekli ulaşımı terk ederek trafikten arındırılmalıdır. Hafif raylı sistem, yürüme ve bisiklet rotaları gibi alternatif ulaşım seçenekleri sunulmalıdır.
-Tarihi Yarımada, ülkemizin deyim yerindeyse misafir odasıdır. Türkiye’nin vitrinidir. Ancak, bu bölgede çalışan taksicilerin turistlere karşı sergilediği tavır hem bizim misafirperverliğimize ve hem de ülke imajını yerle bir ediyor, baltalıyor. Kapalıçarşı’nın kapısından Eminönü Meydan’a turistleri 150-200 TL’ye götüren taksici esnafı var. Bu sorun hemen her platformda dile getirilmesine rağmen halen devam ediyor.
Selina DOĞAN İletişim [selinadoganbasin@gmail.com]

Yorumlar kapatıldı.