İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde normalleşme mümkün mü?

Recep Demircan / AjansHaber
Patlak veren uçak krizinin ardından Türkiye, Rusya’ya olan ihracatını Ermenistan üzerinden yapmaya başladı. Türkiye’ye gelen Ermeni düşünce kuruluşları bu durumu normalleşme süreci olarak yorumladı. Dağlık Karabağ bölgesinde tansiyonların artmasının ardından Rusya, Azerbaycan’a silah satışını artırdı. Düşünce kuruluşları bölgede nihai bir çözüme Türkiye öncülüğünde ulaşılabileceğinin altını çizdi. Peki, bu yorumlar ne kadar gerçekçi? Yaşanan krizlere rağmen Türkiye ve Ermenistan arasında bir yumuşama söz konusu mu? BİLGESAM Rusya, Kafkasya ve Orta Asya Araştırmacısı Elnur İsmayıl, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticari verilen resmi açıklamalara dayanmıyor. İstatistik bir veri olduğu için ciddiye alınacak bir yanı yok. Türkiye, Azerbaycan’ı ezip tekrardan adım atmaz. Ermeni halkı genel olarak Türkleri tehlike olarak görüyor. Ermenistan’la Rusya’nın arasının bozulmasında Sovyet Rusya’ya karşı savaşan bir Ermeni askerinin heykelini Erivan’da dikilmesi yer alıyor.” İfadelerini kullandı.

****
Türkiye-Ermenistan arasındaki 1915 olayları ve Dağlık Karabağ krizine rağmen Ermeni düşünce kuruluşlarının yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde atılan normalleşme adımları, 2008 yılında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Türkiye- Ermenistan maçını iki ülke Cumhurbaşkanı’nın izlemesi ile somut bir hal almıştı.
Daha sonra 2009 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasına dair protokol, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından imzalandı ama ilişkilerin normalleştirilmesi için devamlılık sağlanamadı.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler geçtiğimiz nisan ayındaki Azerbaycan-Ermenistan Dağlık Karabağ çatışması ve 1915 olaylarına yönelik lobi çalışmaları ile tekrar bozuldu.
Patlak veren uçak krizinin ardından Türkiye, Rusya’ya olan ihracatını Ermenistan üzerinden yapmaya başladı. Türkiye’ye gelen Ermeni düşünce kuruluşları bu durumu normalleşme süreci olarak yorumladı. Dağlık Karabağ bölgesinde tansiyonların artmasının ardından Rusya, Azerbaycan’a silah satışını artırdı. Düşünce kuruluşları bölgede nihai bir çözüme Türkiye öncülüğünde ulaşılabileceğinin altını çizdi.
Peki, bu yorumlar ne kadar gerçekçi? Yaşanan krizlere rağmen Türkiye ve Ermenistan arasında bir yumuşama söz konusu mu?
BİLGESAM Rusya, Kafkasya ve Orta Asya Araştırmacısı Elnur İsmayıl, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticari verilen resmi açıklamalara dayanmıyor. İstatistik bir veri olduğu için ciddiye alınacak bir yanı yok. Türkiye, Azerbaycan’ı ezip tekrardan adım atmaz. Ermeni halkı genel olarak Türkleri tehlike olarak görüyor. Ermenistan’la Rusya’nın arasının bozulmasında Sovyet Rusya’ya karşı savaşan bir Ermeni askerinin heykelini Erivan’da dikilmesi yer alıyor.” İfadelerini kullandı.
LABmVa_1
Elnur İsmayıl, ilişkilerin normalleşmeyeceğini söyledi.
BİLGESAM Rusya, Kafkasya ve Orta Asya Araştırmacısı Elnur İsmayıl, Ermenistan- Türkiye ilişkilerinde son gelinen noktayı Ajanshaber’e anlattı:
“RESMİ BİR AÇIKLAMA YOK”
Ekonomik ticaret ilişkisi istatistik verilerek dayanarak artsa dahi resmi olarak iki ülke arasında bir ilişki resmi olarak bile söylenemez. Resmi olarak iki ülke arasında ticari ilişkiler gözükmüyor. Ticari verilerin gelmesi ve artmasında sınır kapısında gerçekleşen ticaret söz konusudur. Ticaretin ilişkiler üzerinde normalleşme etkisine katkısı yoktur, normalleşme sürecinde ana etkenler 1915 sözde soykırımı ve Dağlık Karabağ işgali. İki ülke arasındaki bugünkü sorunların devam etmesi dikkate alındığında yakın biz zamanda ilişkilerde iyileşme beklenmiyor.
“MALLARIN ERMENİSTAN ÜZERİNDEN RUSYA’YA GEÇMESİ SÖZÜ MOSKAVA’YA AİT”
Rusya, Ermenistan ile Türkiye’nin ilişkilerinin gelişmesine izin vermez. Rusya’ya Türk mallarının Ermenistan üzerinden gitmesi daha çok Moskova’ya ait bir söylem. Ayrıca Azerbaycan’ın Türk mallarını Rusya’ya kendi topraklarından geçirmesi üzerine iki ülke arasında bir gerilim olmuştu.  Bu açıklamalar somut verilere dayanmadığı için çok ciddiye almamak gerekiyor.
Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği tatbikat savaşı aratmadı
Dünya11 Haziran 2016 16:15
Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği tatbikat savaşı aratmadı
Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, mühendis istihkam birlikleri savaşa hazırlık tatbikatı gerçekleştirdi.
“ERMENİ HALKI TÜRKLERİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR”
Ermenistan’da Rusya’ya yönelik bir tepki var. Rusya, Azerbaycan’a silah satıyor. Moskova’yı  son yaşanan olaylarda kendilerine destek vermediği  gerekçesiyle Ermenistan şikayet etti. Ermenistan’a silah satışları Rusya tarafından uzun süren kredilerle sağlanıyor. Türkiye sınırındaki üslerini güçlendirmenin yanında Ermenistan Hava Sahası’nın kontrolünü kendi eline aldı. Rusya’da kendi pazarını oluşturmak için Azerbaycan’a silah satıyor. Ermeni tarafında muhalifeler tarafından geliştirilen Rus karşıtlığı var. Sovyet Rusya’ya karşı Alman saflarında mücadele eden bir Ermeni askerinin heykelini Erivan’da şehir merkezine diktiler. Rusya tarafından tepki ile karşılandı. Oradan bir gerilim yaşanıyor.
“TÜRKİYE AZERBAYCAN’I ES GEÇEMEZ”
Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi imkansız. Rusya’nın Ermenistan’da geniş bir nüfuz alanı var. Ermenistan’ında Rusya’ya karşı Türkiye ile yakınlaşmaz. Toplumun genelinde Türkleri kendilerine karşı tehdit olarak algılıyorlar. Türkiye, Azerbaycan’ı es geçip normalleşme sürecine girmez ve bir daha o yanlışı yapmaz.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Kaynak: Ajanshaber

Yorumlar kapatıldı.