İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beş Kiliseler’den Azis Sarkis de yok olmak üzere

Kars’ın Digor ilçesinde Beş Kiliseler olarak adlandırılan tamamı kubbeli ve kesme taştan yapılmış Aziz Karapet, Meryem Ana (Surp Astvatsatzin), Aziz Krikor ve Aziz Stefanos kiliseleri bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle tamamen yok olurken, Beş Kiliseler’den geriye kalan son kilise olan Aziz Sarkis Kilisesi’de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İlçeye 5 kilometre uzaklıkta bulunan bir vadide üç kaya çıkıntısı üzerine kurulu Beş Kiliseler’den günümüze kadar kalmayı başaran Aziz Sarkis Kilisesi, hazine avcılarının talanı ve yetkililerin ilgisizliği nedeniyle kaderine terk edildi.

Define avcıları tarafından delik deşik edilerek harabeye dönen kilise, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı diğer dört kilise gibi tamamen yok olma tehlikesi yaşıyor.
13. yüzyılda Moğol istilasından sona terk edilen Beş Kiliseler, 1878’de Kars bölgesinin Rus yönetimine geçmesiyle birlikte Ermeni Kilisesi’ne devredildikten sonra hasar gören bölümleri onarılarak, yeniden ibadete açıldı. Keşiş ve hacılar için konaklama yeri olarak da kullanılan Beşkilise, Ermeni soykırımının yaşandığı 1915 yılında bu kez de Türk devletinin saldırıları nedeniyle terk edildi. Son 90 yıl içinde kiliselerin uğradığı yıkımın büyüklüğü ise eski ve yeni fotoğraflarla net bir şekilde açığa çıkıyor. Soykırım sonrası kiliselerin korunmasına yönelik hiçbir önlemin alınmaması ve onarılmaması da dikkat çekiyor. (DİHA)

Yorumlar kapatıldı.