İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Vekili’ne Ermenistan’dan tepki

Hrant Kasparyan/ Yerevan/ 
Erdoğan’a mektup göndererek Almanya’nın Ermeni Soykırımı’nı tanımasını “teessürle”  karşıladığını söyleyen Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Ateşyan’a Ermenistan’dan tepki var. Taraf’a konuşan Ermenistan Bağımsız Milletvekili Aragats Akhoyan, “Ateşyan, devlet yanlısı tutumuyla görev süresini uzatmak istiyor” dedi.

Aragats Akhoyan
Almanya Federal Meclisi Bundestag’ın Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan karar tasarısını kabul etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek “teessürlerini” ifade eden Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’a Ermenistan’dan tepki var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektupta Ermeni Soykırımı’nı, “Birinci Dünya Savaşı’nın trajik dönemlerinde cereyan etmiş olaylar” olarak tanımlayan Ateşyan, Bundestag’ın kararının Türkiye Ermeni toplumunda “üzüntüyle karşılandığını” öne sürmüştü.
“SİSTEMATİK BASKININ DIŞAVURUMU”
Ermenistan basınında yer alan Ateşyan’ın mektubuna ilişkin yorum ve analizlerde, Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Türkiye Ermeni toplumunun devletin rehini olduğu ve soykırımın tanınma sürecinde ilerleme kaydedildiği dönemlerde benzer açıklamalar yapmak zorunda kalındığına dikkat çekilirken, bu durumun Türkiye’de azınlıklara yönelik olarak uygulanan daimi ve sistematik baskıların belirgin bir dışavurumu olduğu vurgulandı.
“DAYATMA DA OLABİLİR”
Öte yandan Ermeni Kilisesi’nin başlıca ruhani merkezleri olan Eçmiadzin ve Kilikya katolikoslukları (başpatriklikleri) Bundestag Başkanı’na gönderdikleri mektupta kabul edilen karar tasarısını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Ermenistan’daki Eçmiadzin Makamı’nın basın sözcüsü Vahram Melikyan, Ateşyan’ın mektubunda yer alan ifadelerin Ermeni Kilisesi’nin pozisyonuyla alakası olmadığını belirterek, “Kimseyi aklamıyorum, fakat öte yandan bunun bir dayatma olabileceği ihtimalini de göz ardı etmemek gerek” dedi.
SİYASİLERDEN DE TEPKİ VAR
Ateşyan’ın Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak Ankara’nın inkârcı pozisyonuyla paralel ifadeler kullanması, Ermenistan’ın siyasi çevrelerinde de tepkiye neden oldu.  Ermenistan Meclisi bağımsız milletvekili Aragats Akhoyan, patrik seçimi yapılmasını sürekli erteleyen bir aktör olması nedeniyle eleştirilen Ateşyan’ın kullandığı üslubun tesadüf olmadığını söyledi.
Taraf’a konuşan Ermenistanlı milletvekili Akhoyan, “Ateşyan’ın ifadelerini yüzümüz kızararak utançla okuduk. Ruhani bir bireyin böylesi iddialarda bulunması bizi şaşkına çevirdi” dedi.
“PATRİK SEÇİMİ YAPILMALI”
Patrik seçimi yapılarak yeni bir patriğin görev başına gelmesinin elzem olduğunu vurgulayan milletvekili Akhoyan şu ifadeleri kullandı:  “Patrik Vekili Başepiskopos Ateşyan tarafından kaleme alınan söz konusu mektup maalesef bir ilk değil, kendisi daha önce de Ermeni karşıtı ve benzer içerikte açıklamalarda bulunmuştu. Gündeme gelen son vaka, bu vahim tablonun doruk noktası oldu.
Ermeni toplumu çoğu kez ona göz yummayı denedi, Eçmiadzin Makamı kendisine ilişkin çoğu kez ‘sivri köşeleri törpüleyen’ bir yaklaşım sergiledi. Fakat bu son vakanın ardından artık bu mümkün değil, çünkü bu bir son nokta.
“ATEŞYAN ERMENİ PATRİĞİ DEĞİLDİR”
Bundestag’ın aldığı karar, Türkiye’deki sivil ve siyasi çevreler tarafından bile memnuniyetle karşılandı. Ateşyan’ın bu konudaki açıklamasını ne Ermeni toplumuyla, ne de Eçmiadzin Makamı’yla karıştırmamak gerek. Ateşyan Ermeni Patriği de değildir, bir süredir hasta olan Patrik Mesrob Mutafyan’ın vekilliğini yürütmektedir. Geleneklere göre, Türkiye Ermenileri Patriği vefat edinceye dek Patriklik makamında bulunduğundan, Ateşyan şu an sadece bu durumdan istifade ediyor. Belli oluyor ki, kendisi Türkiye Ermeni toplumuna değil, iktidarın değirmenine su taşıyarak iktidar çevrelerine hizmet ediyor. Ateşyan devlet yanlısı bu tutumuyla kendi görev süresini uzatmak istiyor. Yeni bir patrik seçimi yapılmaması için Ateşyan’ın bu tutumu iktidar tarafından da destekleniyor.
“İKTİDARIN SAFINDA YER ALIYOR”
Türkiye sivil toplumu ve siyasi çevreleriyle birçok bağlantımız var, bu konuda ne düşündüklerini biliyorum, bizzat gözlemleyebiliyorum. Bugün, Ermeni Soykırımı’nın tanınması ve soykırımın doğurduğu sonuçların ortadan kaldırılması yönünde Türkiye yönetimine çağrıda bulunan Türkiyeli milletvekilleri varken, Ateşyan inkârcı bir tutum sergileyen iktidarın safında yer alıyor.
Türkiye Ermeni toplumunun gerçekten temsil edilmesi ve ayrıca Ermeni halkını ilgilendiren genel meseleler bağlamında bu durum, Ateşyan’ın derhal görevden uzaklaştırılması, patrik seçimi yapılarak yeni bir patriğin görev başına gelmesinin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.”

Yorumlar kapatıldı.