İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Üzerine Talihsiz Sözler

Yannis V. Yaylalı / yannisvyaylali@hotmail.com
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ağabeyi Nurettin Demirtaş Almanya’da yayınlanan Yeni Özgür Politika gazetesinde “Ermeni milliyetçiliğinin Kürt düşmanlığı” başlıklı bir yazı yazmış. İki kişinin hapishane tanıklığı üzerinden Ermeni ulusunu mahkûm etmek Nurettin Demirtaş gibi bir arkadaşa yakışmamış. Elbette milliyetçilik hastalığı çeşitli türevleri ile her yerde mevcut, fakat bir ulusu bu şekilde mahkûm etmek doğru değil. Bir de Besa Hozat arkadaşın Rum lobisi, Ermeni lobisi (nefret söylemi de içeren) gibi gayri ciddi açıklamasını kendine dayanak yapması hiç anlaşılır değil.

O açıklamanın kendisi uzun süre tartışıldı ve çok şanssız bir açıklama olduğu birçok kesim tarafından vurgulandı. Halklar ve inançlar ile ilgili sözler sarf ederken mutlaka çok iyi düşünüp öyle hareket etmek gerekiyor.

Hele hele Alman parlamentosundan Ermeni soykırımını tanıyan kararın geçtiği bu günlerde, Ermeni halkına ve Ermeni halkı ile dayanışma halinde olanlara dolu dizgin linç kampanyaları düzenlenirken bu açıklama hiç anlaşılır değil, ne bu açıklamayı ne de içerdiği eleştiri dozajını anlamak mümkün değil.
Bugün dini faşizmin tüm farklı inanç ve halkları tehdit ettiği bir süreçte böylesi açıklamalar korku ve paniğe yol açmaktan başka bir işe yaramaz. Bu tür açıklamaların ne yakın zamanda, ne orta vadede, ne de uzak vadede sürece ya da kimseye yararı olmayacağı çok açık. Bu tür açıklamalar tam tersine halkların ya da inançların yan yana yaşama arzularını törpüleyecektir.
Daha önce de Sayın Öcalan’ın öncülük ettiği ve sonra HDP ve özellikle sevgili Figen Yüksekdağ’ın seçim mitinglerinde sık sık kullandığı ‘birinci meclis’e dönülme fikriyatı ya da esprisi gibi bitmek bilmeyen hatalar zinciri devam eden süreçlerde tekrarlandı. Bir örnek de Kürt halkına saldırıların azıya alındığı dönemde Urfa’ya sözde istiklal madalyası verilmesine destek verilmesiydi. Günlük politik süreci idare etmek için yapılan manevraların bir hat, bir çizgiye dönüşme ihtimali çoğulculuğu savunan ve yaşam felsefesi bu olan hareket için çok çok tehlikelidir.
Kemalizm bir bataklık bitkisi gibidir, bir ayağına dolandı mı seni sürekli dibe dibe çeker bunu unutmamak gerekir. Sol diye yanında durduğun birçok hareket maalesef Kemalizm ile bağlarını tam kesmemiş hareketlerdir. Bu yüzden ayağına dolanmış bir bataklık bitkisi gibi ondan kurtulmaya çalıştıkça seni dibe, gericiliğe çeker.
Kısa vadeli bazı şeyleri idare edelim derken, uzun vadeli ittifak yapacağın güçler ile bağlarını zayıflatmak ne kadar doğrudur, bunun hesaplaması iyi yapılmalı ve sürekli Kemalist bataklık bitkisi ile seni kendisine benzetmek isteyenler ile bağları tam olarak koparmak gerekmekte. Yoksa sürekli bu tür hoş olmayan şeyler ile karşı karşıya kalacağız. Hatta karşı karşıya kalmayı bırakın, bir süre sonra hesaplaşmadığınız şeye dönüşme ihtimali de her zaman vardır.

Ne diyelim umarım kısa vadede bu açıklamaya bir düzeltme gelir. Faşizm ile kısa vadede kozunu paylaşmak için halkları ya da inançları kıracak şeyler yapmak daha sonra telafisi zor olacak şeylere neden olabilir, bizden hatırlatması…
http://www.demokrathaber.net/ermeniler-uzerine-talihsiz-sozler-makale,8999.html

Yorumlar kapatıldı.