İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP Çek milletvekili: “Almanya’nın kararı domino etkisi yaratabilir”

Çek gazeteci, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili, Evranest Parlamenter Asamblesi heyet üyesi Jaromir Ştetina, Çek Cumhurbaşkanı Miloş Zeman’ın, kendi ülkenin parlamentosuna ve hükümetine, Almanya örneğine takip etme çağrısını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ermenistan kaynaklı “ArmenPress” haber ajansına konuşan Ştetina, “Cumhurbaşkanı’nın sözü, tabi ki etkileyicidir. Ben, bu adımını tamamen destekliyorum. Çünkü Çek Parlamentosu henüz Ermeni Soykırımı’nı tanımadı. Bu, ülkemizin ayıbıdır” ifadelerini kullandı.

AP milletvekiliye göre, Cumhurbaşkanının konuşmasından sonra Çek Cumhuriyeti tarafından Ermni Soykırımı’nın tanınmasının yolu açıldı.
“Tabi ki, imkanlar var. Çünkü fiilen en güçlü prtilerden biri olan Sosyal Demokrat Partisi, bildiğim kadarıyla, Soykırımı tanımaya meyillidir. Kanaatimce bu partinin  anahtar rölü vardır ve Ermeni diplomasi, özellikle bu partinin milletvekilileriyle çalışmalarını yoğunlaştırmalı. Gerek Ermeni diplomasisi, gerek Diaspora tüm Avrupada çalışmalar yürütmelidir, çünkü fiilen en büyük rolü olan  Almanya’nın kararı domino etkisi yaratabilir.”
Hatırlanacağı üzere, 2 Haziran’da Almanya Federal Parlamentosu Ermeni Soykırımı’nı tanıyan karar tasarısını kabul etti. Oyalamada,  bir ret ve bir çekimser oy dışında, Türk kökenli milletvekililer dahil herkes olumlu oy kullandı.
8 Haziran’da Çek Cumhurbaşkanı Miloş Zeman, resmi ziyareti çerçevesinde Ermenistan’da bulunurken, ülkesine döner dönmez Çek hükümeti ile parlamentosuna, Almanya gibi Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya  çağıracağını söyledi.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.