İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eğer ABD mahkemesi Ermeni Soykırımı’nı tanırsa, hükümet de aynısını yapmaya mecbur kalacak

“The Independent” gazetesi, şöyle yazdı:”ABD vatandaşı olan üç Ermeni, Adana’dan birkaç kilometrelik mesafede bulunan Amerikan İncirlik üssüne olan mülk haklarının iadesi talebiyle Kaliforniya mahkemesine başvurdu. Bu, esrarengiz bir tarihi argüman değil, çok uygunsuz bir siyasi durumdur”… “Independent”,  bir asır önce bu mükemmel toprakların, Osmanlı Devleti’nde yaşayan Ermenilere ait olduğunu anımsattı:”Bu topraklarda çiftlikler, evler, kilise, okul ve Adana’daki Hristiyanların yazlıkları, bir de incir bahçeleri vardı. Osmanlı İmparatorluğu’nun işlediği Soykırım sonucunda adeta tüm Ermeniler yok edildi. Onlar bıçaklarla katledilerek toplu mezarlara atılmış, karıları tecavüz edilmiş, çocukları ise canlı canlı yakılmıştır.” Ermenilerin bu acısının , Rusya, Fransa , Almanya dahil dünyanın 20’den fazla ülkesi tarafından tanındığını hatırlatan gazete, “İncirlik’i kaybetmekten ve Türkiye’yi kızdırmaktan korkan ABD, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını hala reddeden az sayıdaki modern Batı ülkelerinden biridir. Halbuki bu tarihi gerçek, Türk tarihçiler de dahil birçok tarihçiler tarafından kabul ediliyor.

***
Ermeni Soykırımı’ndan kurtulanların nesillerinin, kendilerine ait tarihi toprakların iadesi için verdikleri mücadeleyi anlatan “The Independent” gazetesi, şöyle yazdı:
“ABD vatandaşı olan üç Ermeni, Adana’dan birkaç kilometrelik mesafede bulunan Amerikan İncirlik üssüne olan mülk haklarının iadesi talebiyle Kaliforniya mahkemesine başvurdu. Bu, esrarengiz bir tarihi argüman değil, çok uygunsuz bir siyasi durumdur”.
Gazete, Osmanlı Devletince soykırıma tabi tutulan Ermenilerin nesillerinin,  Suriye ve Irak’a karşı savaş operasyonları yürüten Amerika için çok önemli bu toprakların iadesini talep edeceklerini bildirdi.
Pentagon’un, ABD ile NATO’nun çıkarlarının korunmasında İncirlik üssünün çok büyük önemi olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatan “Independent”, bir asır önce bu mükemmel toprakların, Osmanlı Devleti’nde yaşayan Ermenilere ait olduğunu anımsattı:
“Bu topraklarda çiftlikler, evler, kilise, okul ve Adana’daki Hristiyanların yazlıkları, bir de incir bahçeleri vardı. Osmanlı İmparatorluğu’nun işlediği Soykırım sonucunda adeta tüm Ermeniler yok edildi. Onlar bıçaklarla katledilerek toplu mezarlara atılmış, karıları tecavüz edilmiş, çocukları ise canlı canlı yakılmıştır.”
Ermenilerin bu acısının , Rusya, Fransa , Almanya dahil dünyanın 20’den fazla ülkesi tarafından tanındığını hatırlatan gazete, “İncirlik’i kaybetmekten ve Türkiye’yi kızdırmaktan korkan ABD, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını hala reddeden az sayıdaki modern Batı ülkelerinden biridir. Halbuki bu tarihi gerçek, Türk tarihçiler de dahil birçok tarihçiler tarafından kabul ediliyor. Maalesef, sadece Türkiye hükümeti bunu kabul etmiyor. Bu arada, artık İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin, Yahudilere uyguladığı Holokaust da bu soykırımdan ilham alınarak işlendi”. değerlendirmesini yaptı.
Alex Baklayan, Anais Harutyunyan ve Rita Mahdesyan ismindeki üç Ermeni’nin artık mahkemeye başvurduğunu belirten “Independent”, yakında davaya 13 Ermeninin de katılabileceğini ve bu durumda artık İncirlik üssünün tüm topraklarının sözkonusu olacağını bildidi.
Gazeteye konuşan ABD’li Ermeni araştırmacı Misak Kelekçıyan, dava neticesinde ABD ‘nin, büyük ihtimalle Ermeni Soykırımı’nı tanıacağını dile getirdi.
“Şüphesiz ki bu tarihi dava, çok güçlü bir siyasi mesaj içieriyor. ABD mahkemesince Ermeni Soykırımı’nın tanınmasından sonra hükümet tarafından 1915’te yaşananlar için soykırım ifadesinin kullanılması artık sadece zaman işi olacak. Üstelik , hükümet artık bu adımı atmaya mecbur kalacaktır”.
Hatırlanacağı üzere,  Barack Obama, seçim kampanyası sırasında Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını vaat ettiğine rağmen ABD  Devlet Başkanı makamında seçildiği 2009 yılından beri Soykırım kelimesini kullanmaktan kaçınarak her defasında “Büyük Felaket” diyerek konuyu geçiştiriyor.

Yorumlar kapatıldı.