İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Konseyi, Azerbaycan’da Ermeni karşıtı nefret propagandasını kınadı

Avrupa Konseyi’nin(AK) , Irkşılığa ve Ayrımcılığa Karşı Mücadele Komisyonu, Azerbaycan hakkındaki raporunu 7 Haziran’da yayınladı. Raporda, Azerbaycan’da nefret propagandası yapan açıklamalar, bağımsız sivil topluma ve basına karşı devam eden baskılar, cinsel azınlıklara uygulanan saldırı ve şiddetten dolayı en derin kaygılar ifade edildi. Raporda, son 5 yılda Azerbaycan’da ırkçı nefret sebepli cinayetler işlenmediği , fakat buna rağmen yine de siyasi önderler, eğitim kurumları ile basın mensuplarınca Ermenilere karşı nefret propagandası yapılmaya devam ettiği kaydedildi.

“Azerbaycan’da koskoca bir nesil, bu nefret propagandası ortamında büyüyor” diye yazan raporda, özellikle Ermenistan ile barış yoluna girmekten yana olan insan hakları koruyucu aktivistlerin, sağlamsız suçlamalarla uzun yıllık hapis cezalara çarptırıldığı vurgulandı.
Şimdi de Talişlere karşı ırkçı nefret beslendiğini kaydederek endişelerini dile getiren rapor yazarları, durumun devam edilmesi takdirde ırkçı şiddetin meydana geleceğini ifade etti.
Raoprda, 2004 tarihinde Budapeşte’de Ermeni subay Gurgen Marganyan’ı baltayarak öldürdüğü için müebbet hapis cezasına çarptırılan cani Ramil Safarov’un, 2012’de affedilip serbest bırakılarak övülmesinin, ırkçı cinayetlerin cezasız kalacağı izlenimini yarattığı belirtildi.
Avrupa Konseyi komisyonu, Azerbaycan hükümetini, nefret propagandası yapmaktan vazgeçmeye, bunun yerine uzlaşmaya ve karşılıklı güven sağlamaya çağırdı.
Azerbaycan’da, ayrımcılığa karşı mücadele için kapsamlı bir kanunun mevcut olmadığını vurgulayan raoprda, bu ülkede inanç özgürlüğü kanununun uluslararası kriterilere uymadığı, farklı din azınlıkların, polis kontrolü ve tutuklamalar dahil çeşitli kısıtlamlar ile ayrımcılığa uğradığı da kaydedildi.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.