İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’dan Merkel’e sert eleştiriler

Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Merkel ile oylama öncesinde görüştüğünü hatırlattı ve eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Kendisiyle konuştuğumuzda da bana ne diyor biliyor musunuz, şu olaydan 3-4 gün önce, diyor ki, ‘Elimden geleni yapacağım’. Senin elinden gelen parlamentoda oylamaya katılmamak mı? Burada eğer dürüst bir davranışın olsa katılırdın, o hani bir hanımefendi ‘ret’ dedi ya, ikinci ‘ret’ de senin oyun olurdu, ben de seni alkışlardım. Türk parlamentosunda, parlamentoyu ilgilendiren bir oylama olduğunda ‘Siz grubunuza sahip çıkarsınız’ diyen dedim siz değil misiniz? Peki, siz grubunuza niye sahip çıkmadınız? Bunu kendisine söyledim. Dürüst değiller, samimi değiller. Bunların aldığı bu kararın kıymeti harbiyesi yok, buradan girer buradan çıkar, bizim için hiç önemi yok.”

***
Ermeni soykırımı karar tasarısının Alman Federal Meclisi’nden geçmesinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili son eleştirilerinin hedefinde Almanya Başbakanı Merkel yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman Federal Meclis’inde kabul edilen soykırım yasasıyla Gezi olaylarının ilişkili olduğunu iddia etti. Erdoğan “Almanya’nın aldığı karar Gezi olaylarının son halkasıdır” yorumunu yaptı. (04.06.2016)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen soykırım kararıyla ilgili yeni eleştirilerini dün İstanbul’da Medipol Üniversitesi Mezuniyet Törenindeki konuşmasında dile getirdi.
Erdoğan, kararı tanımayacaklarını vurgulayarak, “Ey Almanya sen ne yapmak istiyorsun, senin derdin ne? Önce onu söyle” diye seslendi. Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Merkel ile oylama öncesinde görüştüğünü hatırlattı ve eleştirilerini şöyle sürdürdü:
“Kendisiyle konuştuğumuzda da bana ne diyor biliyor musunuz, şu olaydan 3-4 gün önce, diyor ki, ‘Elimden geleni yapacağım’. Senin elinden gelen parlamentoda oylamaya katılmamak mı? Burada eğer dürüst bir davranışın olsa katılırdın, o hani bir hanımefendi ‘ret’ dedi ya, ikinci ‘ret’ de senin oyun olurdu, ben de seni alkışlardım. Türk parlamentosunda, parlamentoyu ilgilendiren bir oylama olduğunda ‘Siz grubunuza sahip çıkarsınız’ diyen dedim siz değil misiniz? Peki, siz grubunuza niye sahip çıkmadınız? Bunu kendisine söyledim. Dürüst değiller, samimi değiller. Bunların aldığı bu kararın kıymeti harbiyesi yok, buradan girer buradan çıkar, bizim için hiç önemi yok.”
Erdoğan hitap ettiği üniversiteli gençlerden de tarihe sahip çıkmalarını istedi ve “Biz tarihimizle bugüne kadar hep övündük, övünmeye devam edeceğiz. Ama biz tarihimizin sorgulanmasını kalkıp da Alman Parlamentosuna bırakacak kadar kusura bakmayın aşağılık değiliz. Ve sadece şu anda bizim ordumuzun kendi arşivleri de dahil, sivil, onlar da dahil bu konularda biz çok sağlamız, hiç endişemiz yok” dedi.
Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik eleştirilerini sertleştirdiği konuşması Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın resmi twitter hesabından da yayımlandı.
Cem Özdemir’e yönelik eleştiriler
Türkiye Cumhurbaşkanı aynı konuşmasında tasarının Federal Meclis’e getirilmesine öncülük eden isimlerden Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’e de isim vermeden yüklendi. Recep Tayip Erdoğan Özdemir’e yönelik eleştirilerinde şu ifadeleri kullandı:
“Peki, burada bu skandal olayın başını çeken kim? Kökeni ili söylemeyeceğim, o ilden olanlar şimdi yanımda, karşımda duruyorlar, üzülürler ve onlar da tabii buradan gerekenleri söylüyorlar, kökeni itibariyle buralı. Ama ben ona bir defa Türk diyemem. Niye? Çünkü bu milletin kanının damarlarında olduğu bir insan kalkıp da bu milleti sözde Ermeni soykırımıyla suçlayamaz, bunu yapamaz.”
Tasarının kabulünden sonra Deutsche Welle Türkçe’ye açıklama yapan Cem Özdemir, tasarının kabulünden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.
© Deutsche Welle Türkçe
dpa/tccb.gov.tr, DW/MK/BW

Yorumlar kapatıldı.