İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkisyan’dan Almanyalı Parlamenterlere Çağrı

Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan, Almanyalı parlamenterlere çağrıda bulunarak soykırım karar tasarısı ile Türkiye-AB mülteci anlaşması arasında bağlantı kurmamalarını istedi. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan Almanya Federal Meclisi’nde 2 Haziran Perşembe günü oylanacak olan soykırım karar tasarısına ilişkin Bild gazetesine konuştu. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’in birlikte hazırladığı karar tasarısında 101 yıl önce Osmanlılar tarafından Ermenilere yönelik yapılan katliam, soykırım olarak tanımlanıyor.

Sarkisyan Türkiye ile Almanya arasında yapılan mülteci anlaşmasının soykırım karar tasarısı tartışmalarını etkilememesi gerektiğini söyledi.
Anlaşmanın geçerliliğini yitirme olasılığından söz eden Sarkisyan “bu anlaşma zaten ayaklar altına alındı ve Türkiye gibi bir ortak ile uzun vadede hayata geçirilmesinin zor olduğu hissine sahibim” dedi.
Sarkisyan, “Avrupa Türkiye’ye güvenebilir mi?” sorusuna da “Avrupa için konuşamam ama kendi deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Hayır, biz Erdoğan’a güvenmiyoruz” sözleriyle yanıt verdi. Ermenistan’ın yıllarca Türkiye ile diplomatik ilişki kurmak için çaba gösterdiğini belirten Sarkisyan, “örneğin Zürih Protokolü’nün Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanması gerektiğini ancak Erdoğan’ın bunu engellediğini” savundu.
Mültecilerle ilgili olarak AB ile Türkiye arasında yapılan Geri Kabul Anlaşması Türkiye’den Yunan adalarına geçmiş sığınmacıların geri gönderilmesini ve Türkiye’ye gönderilecek her bir Suriyeliye karşı Türkiye’den bir Suriyelinin Avrupa’ya kabul edilmesini içeriyor.
TIKLAYIN – AB KOMİSYONU “VİZE SERBESTİSİ ÖNERDİ”, ANCAK EKSİK 5 KRİTERE DİKKAT ÇEKTİ
AB’nin Türkiye’ye getirmesi planlanan vize serbestisi için 72 kriterin tamamlanmaması; buna karşılık Türkiye’nin mülteci Geri Kabul Anlaşması’nı öne sürmesi son dönemde diplomatik ilişkileri gerginleştirdi.
TIKLAYIN – JUNCKER’DEN ERDOĞAN’A: TEHDİTLERDEN VAZGEÇİN, ETKİSİ OLMAYACAK
(HK)
Kaynak: Deutche Welle

Yorumlar kapatıldı.