İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail’de yaşayan Halepli Ermeni, Elias ile tanışın

Halepli Elias çocukluğunda ona ‘Siyonist Düşman’ olarak öğretilen ülkede; İsrail’de son iki yıldır mutlu bir hayat sürüyor… Koyu renkli rahip pelerini ve kahverengi sandaletleri ile Kudüs’ün Hristiyan mahallerindeki  geleneksel ortama uyum sağlamakta hiç zorluk çekmeyen Elias, İsrail’de Suriyeli, Halepli bir Ermeni olmayı The Media Line mikrofonlarına anlattı… The Media Line muhabiri Elias’a sen çocukluğunda ‘Siyonist düşman’ olarak sana öğretilen insanlar için bugün ne düşünüyorsun şeklinde bir soru yöneltti. Elias,  bu soruya 2000 yıl önce söylenmiş İsa Peygamberin sözlerini tekrar ederek cevap verdi: “Ben kimim ki insanları yargılayacak…”

***
Halepli Elias çocukluğunda ona ‘Siyonist Düşman’ olarak öğretilen ülkede; İsrail’de son iki yıldır mutlu bir hayat sürüyor.
26 yaşında bir Ermeni rahibi olan Elias, Halep’te doğmuş ve yetişmiş. Ailesi onun bir din adamı olmasını istemiş ve 18 yaşına kadar din ağırlıklı bir eğitim görerek  okumuş. Ancak daha sonra tüm hayatını ve mesleğini dine vermek istemeyen genç adam Halep Üniversitesine başvurmuş ve orada Elektronik Mühendisliği okumuş. Üniversiteden sonra bir plastik fabrikasında mühendis olarak çalışan Elias savaşın yaktığı Halep’ten kaçmış ve kendini İsrail’de yaşarken bulmuş.
Koyu renkli rahip pelerini ve kahverengi sandaletleri ile Kudüs’ün Hristiyan mahallerindeki  geleneksel ortama uyum sağlamakta hiç zorluk çekmeyen Elias, İsrail’de Suriyeli, Halepli bir Ermeni olmayı The Media Line mikrofonlarına anlattı.
Saint John The Baptist Kilisesi

Elias bazen otostop yaptığını, İsraillilerin arabalarına binince nereli olduğunu sorulduğunda Halepliyim şeklinde cevap verdiğini söyledi.
Genç Elias, ‘Halepliyim’ cevabına kimilerinin aldırmadığını, kimilerinin “sen o zaman Suriyelisin” şeklinde tepki verdiğini, kimilerinin ise “Suriye ne büyük bir trajedi T.. seni korusun” şeklinde cevap verdiğini belirtiyor.
Saint John The Baptist Kilisesi
Gerçek adı güvenliği sebebi ile İsrail basınında saklı genç rahip bugün Saint John The Baptist Kilisesi’nde ikamet ediyor.
Elias’ın Ermeni Katolik inancına sahip ailesi 1800’lerin sonunda Türk-Ermeni çatışmalarından kaçarak Halep’e yerleşmiş. Ancak savaş yıllar sonra yine vurunca aile bireyleri başka ülkelere kaçmış. Bugün Halep’te sadece Elias’ın büyük annesi, amcası ve halası kalmış.
The Media Line muhabiri Elias’a sen çocukluğunda ‘Siyonist düşman’ olarak sana öğretilen insanlar için bugün ne düşünüyorsun şeklinde bir soru yöneltti.
Elias,  bu soruya 2000 yıl önce söylenmiş İsa Peygamberin sözlerini tekrar ederek cevap verdi: “Ben kimim ki insanları yargılayacak…”
Savaşın ve ırkçılığın dün ve bugün  dünyadan eksik olmadığını, tarihte Yahudilere, Ermenilere olanların bugün Suriye halkına olduğunu belirten din adamına  en zor soru da soruldu; Eğer Tanrı varsa neden bu trajedilere izin veriyor?
Hıristiyan felsefesi eğitimi almış adam en zor soruya ise  şöyle cevap verdi: “Tanrı’nın olmadığını söylemek en kolay şeydir. Ancak asıl olan özgür olmanın değerini bilebilmektir. O zaman  Tanrı’nın gerçek varlığını hissedersiniz. Bunu yapabilirsen gerçeğe de daha yaklaşmış olursun.”

Yorumlar kapatıldı.