İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Almanların ‘soykırım’ demesinin hukuki bir sonucu olmayacak’

Ozan Alaca
Almanya’da hükümet ortakları ve Yeşiller Partisi’nin gruplarından geçen tasarı, “Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” başlığını taşıyor. Aynı tasarıda Alman İmparatorluğu da suça ortak olarak gösteriliyor. Türkiye’den sert tepkilerin geldiği tasarı için parlamentonun vereceği karar beklenirken Prof. Dr. Mensur Akgün, tartışmalı oylama öncesi yaşanları AjansHaber’e değerlendirdi. Türkiye’nin olası bir ‘soykırım’ kararında protestonun ötesinde bir şey yapmaması gerektiğini savunan  Akgün, Almanların ‘soykırım’ demesinin hukuki bir sonucunun olmayacağının altını çizdi.

***
Alman Parlamentosu’nda 1915 Ermeni tehcirini “soykırım” diye niteleyen tasarı tamamlandı. Tasarı Perşembe günü oylanacak. Almanya’da 1915 Olayları’na ‘soykırım’ denmesini öngören yasa tasarısının metni tamamlandı. Perşembe günü Almanya Parlamentosu’nda yapılacak oylamada tasarı kabul edilirse 1915 Olayları için ‘soykırım’ ifadesi kullanılacak.
Almanya’da hükümet ortakları ve Yeşiller Partisi’nin gruplarından geçen tasarı, “Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” başlığını taşıyor. Aynı tasarıda Alman İmparatorluğu da suça ortak olarak gösteriliyor.
Türkiye’den sert tepkilerin geldiği tasarı için parlamentonun vereceği karar beklenirken Prof. Dr. Mensur Akgün, tartışmalı oylama öncesi yaşanları AjansHaber’e değerlendirdi.
Türkiye’nin olası bir ‘soykırım’ kararında protestonun ötesinde bir şey yapmaması gerektiğini savunan  Akgün, Almanların ‘soykırım’ demesinin hukuki bir sonucunun olmayacağının altını çizdi.
Prof. Dr. Mensur Akgün, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:
“TÜRKİYE PROTESTONUN ÖTESİNDE BİR ŞEY YAPMAMALI”
Türkiye, Almanya’nın bu girişimini ve çıkabilecek olası bir kararı protesto etmenin ötesinde bir şey yapmamalı. Türkiye zaten yeterince Batı ile ilişkilerde sorunu olan bir ülke konumunda. Normal olarak protestosunu eder Türkiye ama büyükelçi çekmek, daha abartılı tepkiler göstermek bizim işimize yarayacak olan şeyler değil.
Prof. Dr. Mensur Akgün
“ALMANLARIN ‘SOYKIRIM’ DEMESİNİN HUKUKİ BİR SONUCU OLMAYACAK”
Türkiye’ye karşı olarak soykırımın tanınmışına dair girişimler zaman zaman gündeme getiriliyor. Ayrıca Alman Parlamentosu’nun 1915’te yaşanan trajediye ‘soykırım’ demesiyle herhangi bir hukuki sonuç ortaya çıkmayacak. Eğer tanıyacak olursa çok fazla ciddiye almamak gerekiyor.
“TÜRKİYE’NİN NE KADAR EREZYONA UĞRADIĞINI DA GÖSTERİYOR”
Aslında bu gelişme  Türkiye’nin ne kadar erezyona uğradığını da gösteriyor. Almanlar bunca yıldır böyle bir şey yapmazlarken şimdi parlamentoda yasayı sunmaları tabii ki düşündürücü.

Yorumlar kapatıldı.