İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DKC Dışişleri Bakanlığı: Bakü, Ermeni kültürel mirası nesnelerini ısrarlı şekilde imha ediyor

«Dini anıtları askeri amaçlarla kullanma yönünde büyük deneyimi olan Azerbaycan, ki buna 1992 yılında Şuşi Ghazanchetots Kilisesinin askeri depoya dönüştürülmesi tanıklık etmektedir-, bir kez daha tutumunu Karabağ’a atfetme gayretindedir. Azerbaycan yönetiminin sadece tüm Azerbaycan sathında değil, DKC’nin işgal atındaki Şahumyan bölgesinde de Ermeni kültürel mirası nesnelerini ısrarlı ve maksatlı şekilde imha ettiğine yönelik tekzip edilemez deliller mevcuttur. Vandalizmin en haykırıcı fiili Nahçivan’da Çugha (Çulfa) kenti yakınında bulunan Ermeni Ortaçağ Haçkar Mezarlığının 2005 yılında imhası ve aynı mekanda atış poligonunun inşasıdır. Uluslar arası toplumun birçok çağrısına karşın, bu güne dek uluslar arası uzmanlara Haçkarlar Kabristanının bulunduğu alanı ziyaret izni verilmemektedir.

***
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi başkanının Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) sathında bulunan İslam mimarlık anıtlarının askeri amaçlarla kullanıldığına ilişkin beyanatının gerçeklikle alakası olmayıp, bu Azerbaycan’ın sürekli başvurduğu tağyir ve çarpıtma silsilesinde bir kez daha abesle iştigal karalamalarından biridir.
DKC Dışişleri duyurusunda şunlar kaydedildi:
«Dini anıtları askeri amaçlarla kullanma yönünde büyük deneyimi olan Azerbaycan, ki buna 1992 yılında Şuşi Ghazanchetots Kilisesinin askeri depoya dönüştürülmesi tanıklık etmektedir-, bir kez daha tutumunu Karabağ’a atfetme gayretindedir.
Azerbaycan yönetiminin sadece tüm Azerbaycan sathında değil, DKC’nin işgal atındaki Şahumyan bölgesinde de Ermeni kültürel mirası nesnelerini ısrarlı ve maksatlı şekilde imha ettiğine yönelik tekzip edilemez deliller mevcuttur.
Vandalizmin en haykırıcı fiili Nahçivan’da Çugha (Çulfa) kenti yakınında bulunan Ermeni Ortaçağ Haçkar Mezarlığının 2005 yılında imhası ve aynı mekanda atış poligonunun inşasıdır. Uluslar arası toplumun birçok çağrısına karşın, bu güne dek uluslar arası uzmanlara Haçkarlar Kabristanının bulunduğu alanı ziyaret izni verilmemektedir.
Azerbaycan yönetimi  salt siyasi ve propagandif amaçlar takip etmiyor, gerçekten tarihi ve kültürel abidelerin araştırılması misyonuyla ilgileniyorsa, bu durumda misyon çalışmalarının DKC’nin işgal altındaki Şahumyan bölgesi ve Nahçivan’dan başlamasını bekleme hakkına sahibiz.
Aynı zamanda DKC sathında bulunan tüm mimari anıtların menşeyinden bağımsız olarak, DKC Devlet Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Anıtlar Listesinde yer aldığını ve devlet korumasında olduğunu belirtmeyi gerekli görüyoruz.
DKC, kültürel ve tarihi mirasın muhafazası ve kollanması meselesinde uluslar arası işbirliğine bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir ve benzeri açık tutumu Azerbaycan’dan da beklemektedir».
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.