İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ünlü Amerikalı Ermeni yazar: Ermenistan tüm dünya için gerçek bir ilhamdır

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına önemli katkıları için 2015 yılı ödülleri sahiplerine teslim etti. Amerikalı Ermeni yazar, akademisyen ve şair Peter Balakian Ermeni Soykırımı’nı küresel bir soru olarak edebiyat aracılığıyla dünyaya tanıtmak için ödülüler arasında yer aldı.Ödülünü Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın elinden alan Balakian, konuşması sırasında büyükbabası kardeşini Grigoris Balakian’ı hatırlatarak şunları kaydetti: “Büyükbabam 24 Nisan 1915 yılında Bolis’te (İstanbul) tutukalanan 250 Ermeni aydınlar arasındaydı. Ölüm yürüyüşünde ıstırap, açlık çekti, yüz binlerce vatandaşının ölümüne tanık oldu. 

O, Hristiyan inancı sayesinde direnebildi. Soykırımdan sonra bağımsız Ermenistan’ın doğuşuna, gerçek bir Vatan olacağına inanıyordu. Onun hayali Ermenistan Cumhuriyeti gerçekleştirdi. Bugün Ermenistan gerçek bir ışıktır.”
Balakian, Büyük Dikran’ın, Vardan Mamikonyan’ın askeri ruhu Ermeni halkını Soykırıma direnmeye, Sardarapat muharebesine, Artsakh (Dağlık Karabağ) kurtuluşuna katılmaya yardım ettiğini vurguladı.
Ermeni dilini bilmediğine rağmen Ermeni kültürünün özelliklerini, Ermeni kiliselerini, haçkarlarını, her Pazar günü yapılan Ermeni dini ayin olan Patarag’i tamamen hissetiğini söyleyen Amerikalı Ermeni yazar, şöyle devam etti: “Ermeni aile değerleri Ermeni halkını zenginleştiriyor. Çeşitli ülkelerdeki Ermeni cemaatlerinde oldum. Onlar dünya  kültüründe katkıda bulunuyor. Ermeni, var olduğu ülkenin sosyal hayatına katılıyor, o ülkenin gelişmesine katkıda bulunuyor. Benzeri olmyan kültürümüz var. İşte o da bizim en büyük kazanımız.”
Ermeni halkının bugün de iç ve dış sorunları çözmek için mücadele verdiğini dile getiren Balakian “Ermenistan Cumhuryeti tüm dünya için gerçek bir ilhamdır” dedi.
Peter Balakian kimdir?
Peter Balakian  1951 yılında New Jersey’de dünyaya geldi. Branks ve New York Üniversiteleri’nden mezun olan Balakian, New York’taki Colgate Üniversitesi’nde sosyal bilimler fakültesinde ders veriyor.
Kitaplarından “Yanan Dicle: Ermeni Soykırımı ve Amerika’nın Tepkisi” (2003) 2005 Raphael Lemkin Ödülü’nü aldı. “Işığın Hüzünlü Günleri” (1983) şiir kitabı 2010 yılında Ermenice çevrildi.
Balakian, kalem arkadaşı olan Arik Sevak ile büyükbabası kardeşi olan Ermeni din adamı Grigoris başpiskopos Balakian’ın Ermeni Soykırımı hakkında yazdığı “Ermenilerin Golgothası” kitabını İngilizceye çevirdi.
Balakian “Ozon Günlüğü” kitabıyla 2016 yılı şiir dalında Pulitzer Ödülü’ne layık görüldü.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.