İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ Cumh. Dışişleri Bakanlığı Duyurusu, BM Güvenlik Kurulu ve Genel Kurula sunuldu

«17 Mayıs’ta Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bir kez daha, 2-5 Nisan’daki askeri operasyonlar esnasında yasaklı savaş mühimmatı, özellikle beyaz fosfor içeren roketlerin farazi kullanımına ilişkin sanal duyuruda bulundu. Uluslararası toplumun manipülasyonuna yönelik geleneksel kampanyasına devam eden Azerbaycan çarpıtma ve aleni entrikalara başvurmaktan beis görmedi. Propaganda işlemlerine sıklet kazandırmak amacıyla Azerbaycan tarafı bu işlere Azerbaycan’a akredite yabancı diplomat ve askeri ataşeleri de çekme gayretindedir…”

***
Azerbaycan’ın sahtekarlıklarına ilişkin Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Dışişleri Bakanlığı Duyurusu BM Güvenlik Kurulu ve Genel Kurula sunuldu. Bilgi Dışişleri Bakanlığı Basın sekreteri Tigran Balayan’ın Twitter mesajıyla geldi.
Hatırlatalım: 20 Mayıs tarihli Karabağ Dışişleri Bakanlığı Duyurusunda şunlar kaydedildi:
«17 Mayıs’ta Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bir kez daha, 2-5 Nisan’daki askeri operasyonlar esnasında yasaklı savaş mühimmatı, özellikle beyaz fosfor içeren roketlerin farazi kullanımına ilişkin sanal duyuruda bulundu.
Uluslararası toplumun manipülasyonuna yönelik geleneksel kampanyasına devam eden Azerbaycan çarpıtma ve aleni entrikalara başvurmaktan beis görmedi. Propaganda işlemlerine sıklet kazandırmak amacıyla Azerbaycan tarafı bu işlere Azerbaycan’a akredite yabancı diplomat ve askeri ataşeleri de çekme gayretindedir.
Sahtekarlık ve realitenin çarpıtılması çoktandır düzenli bir mahiyet kazanmış,  Azerbaycan dış politikasının ayrılmaz bir parçasına dönüşmüştür. Daha 1992 yılında Azerbaycan tarafı kimyevi silah kullanımına ilişkin sanal benzeri suçlamalarda bulunmuş, bunlar o zaman BM Özel Soruşturma Misyonu tarafından tekzip edilmiştir. BM Güvenlik Konseyi 24 Temmuz 1992 T/24344 sayılı belgeyle sunulan BM uzmanlarının muhakeme ve sonuçları zemininde, BM Genel Sekreteri  «Gruba kimyevi silah kullanımını teyid eden herhangi bir kanıt sunulmamıştır» teyidinde bulundu.
İzleyen yıllarda Azernaycan tarafı aynı derecede mantıksız ve onaylanmamış suçlamalarda bulundu: 1993 yılında Azerbaycan’a karşı nükleer silah kullanımı ve DKC’de nükleer atıkların gömülmesi (Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 2 Mayıs 2002 N 9444 Belgesi), Ermenistan ve DKC’nin Bakteriyolojik Silah Deposuna Dönüştürülmesi (AK PM 31 Ocak 2002 N 9336 Belgesi), uyuşturucu yetiştirilmesi ve imali vb.’ne ilişkin. Bu arada Azerbaycan tarafı varolmayan bilimsel dergiler, raporlar, kuruluşlar ve laboratuvarlara atıfta bulunmaktadır.
İftira politikasını canlandırarak Azerbaycan sadece kuvvet kullanımını ve 1994-1995  Ateşkese ilişkin anlaşmaların tam ve sapmaksızın (ki bunu AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı ülkeler iddia etmektedir) icrasını muhafazadan  imtinaya yönelik politikasını  haklı kılmaya çalışmamakta, aynı zamanda da DKC askerleri ve sivil sakinlerine yönelik Azerbaycan Ordusunun gerçekleştirdiği askeri suçlardan dikkatleri saptırma amacı taşımaktadır.
Bu vesileyle uluslararası topluma, Azerbaycan tarafının benzeri  ayan beyan abes iddialarına azami derecede eleştirel yaklaşmaları çağrısında bulunuyoruz.
DKC kendi payına, yerinde delillerin araştırılması ve 2-5 Nisan’da Azerbaycan tarafından sebebiyet verilen agresya hususları ve bu esnada işlenen uluslararası insancıl hukuk normları ihlallerinin soruşturulması için özel gözlem misyonunu kabul etmeye hazırdır».
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.