İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri: Ermenistan Silahlı Kuvvetleri hiçbir zaman kimyevi silah kullanmadı

İstanbul’da Dünya İnsani Zirvesi çalışmalarına katılan Ermenistan Dışişleri Bakan yardımcısı Aşot Hovakimyan şunları kaydetti «Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından son dönemde aralarında sivil sakinler özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar yanı sıra aralarında okullar ve ana okulları olmak üzere sivil yapılara yönelik de olmak üzere, maksatlı ve toplu hedef gütme, cinayetler, baş kesmeler, işkenceler ve kayıpların bedensel bütünlüklerine zarar verilmesi  gibi gerçekleştirilen korkunç hunharlıklar medeni dünyanın temel ilkeleriyle bağdaşmaz. Bütün bunlar Ermenilere yönelik uzun süreli ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve nefret politikalarının sonucudur, ki bu doğrudan Azerbaycan yönetiminin göz yumması koşullarında gerçekleştirilmektedir. Azerbaycan tarafından uluslararası insancıl hukuka yönelik kaba ve düzenli ihlaller ve işlenen suçlarda doğrudan yer alan şahısların yüksek siyasi düzeyde yüceltilmesinin bilfiil kendisi insanlığa karşı işlenmiş olup ve savaş suçudur».

***
Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından son dönemde gerçekleştirilen korkunç hunharlıklar medeni dünyanın temel ilkeleriyle bağdaşmaz. Beyanat, 23-24 Mayıs’ta İstanbul’da Dünya İnsani Zirvesi çalışmalarına katılan Ermenistan Dışişleri Bakan yard. Aşot Hovakimyan’dan geldi. İnsanlığın karşı karşıya bulunduğu insani sorunlar ve bunların aşılması yollarına ilişkin zirve BM tarafından düzenlenmiş olup türünde ilk kez gerçekleştirilmekte.
Zirve Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Hovakimyan şunları kaydetti:
«Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından son dönemde aralarında sivil sakinler özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar yanı sıra aralarında okullar ve anaokulları olmak üzere sivil yapılara yönelik de olmak üzere, maksatlı ve toplu hedef gütme, cinayetler, baş kesmeler, işkenceler ve kayıpların bedensel bütünlüklerine zarar verilmesi  gibi gerçekleştirilen korkunç hunharlıklar medeni dünyanın temel ilkeleriyle bağdaşmaz. Bütün bunlar Ermenilere yönelik uzun süreli ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve nefret politikalarının sonucudur, ki bu doğrudan Azerbaycan yönetiminin göz yumması koşullarında gerçekleştirilmektedir. Azerbaycan tarafından uluslararası insancıl hukuka yönelik kaba ve düzenli ihlaller ve işlenen suçlarda doğrudan yer alan şahısların yüksek siyasi düzeyde yüceltilmesinin bilfiil kendisi insanlığa karşı işlenmiş olup ve savaş suçudur».
Dün zirvede Azerbaycan cumhurbaşkanınınvkonuşmasına değinen Hovakimyan şunları belirtti:
«Agresya inisiyatifinde bulunmasıyla ve IŞİD üslubuyla hunharlıklar gerçeklştirenlerin yüceltilmesi işinde bireysel sorumluluk taşıyan Azerbaycan cumhurbaşkanı dün bu yüksek kürsüden Ermenilere yönelik suni suçlamalarda bulunmaktaydı. Onun dillendirdiği yalanların gerçeklikle herhangi bir alakası yoktur. Ermenistan’ın kesinlikle nükleer bomba yapmaya yönlik programı yoktur ve gayet tabii Ermenistan Silahlı Kuvvetleri hiç bir zaman kimyasal silah kullanmamışlardır. Azerbaycan cumhurbaşkanının Ermenistan eski yetkililerinin sözlerinden alıntı yapmaktan büyük zevk aldığını hesaba katarak,  eğer Azerbaycan’ın o zamanki siyasi liderliğini, Hocalı’da kendi halkını kırdığı için suçlayan kendi seleflerinden birine atıfta bulunması kesinlikle daha iyi olur».
Hovakimyan, Suriye’den Ermenistan’a gelen sığınmacıların meselelerine ve Ermenistan yönetimi tarafından onlara kalış hakkı tahsisatı çalışmalarına da  değindi. Uluslararası toplum tarafından sığınmacılar ve sürgün edilmişlere verilen desteğin de önemini vurgulayan Hovakimyan, onur, insan hakları ve temel özgürlüklerin, insanların ikamet alanından bağımsız olarak ortak uygulanabilirliliğinin olması gerektiğini vurguladı.
Ermenistan Heyeti, «Çatışmaların durdurulması, sığınmacı ve sürgün edilmişlere destek sorunları»na yönelik paralel devam eden yuvarlak masa tartışmlarına da katıldı. Hovakimyan, Lichtenstein Dışişleri Bakanlığının düzenlediği «Soykırımların Önlenmesi Meselesi»ne yönelik etkinliğe de katıldı ve bir konuşma yaptı.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.