İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink Davası’nda Kamu Görevlileri Yeniden Hakim Karşısında

Elif Akgül
Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davaya devam edildi. Davada aralarında Engin Dinç, Celalettin Cerrah, Ramazan Akyürek’in de olduğu kamu görevlileri de yargılanıyor. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen dava, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir ve Yasin Hayal katıldı.

Başka suçlardan tutuklu bulunan Ogün Samast, Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz ve Hamdi Egebatan telekonferans (SEGBİS) ile duruşmada yer alırken, tutuksuz sanıklardan Muhittin Zenit, Özkan Mumcu, Erhan Tuncel, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Sabri Uzun, Onur Karakaya, Mehmet Ali Özkılınç ve Mehmet Ayhan duruşmada hazır bulundu.
Engin Dinç yine gelmedi
Engin Dinç, Osman Hayal ile Şükrü Yıldız ise duruşmaya katılmadı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç önceki duruşmaya da “Ülkede son dönemlerdeki terörle mücadelenin yoğunluğu”nu.mazeret olarak bildirerek katılmamıştı.
Mahkeme Cerrah’ın talebini reddetti
Duruşmada, ilk olarak mahkeme sanıklardan Mehmet Uçar ile Celalettin Cerrah’ın “soruşturma izni verilmediği” gerekçesiyle dosyasının ayrılması ve davanın kaldırılması talebini değerlendirdi.
Dink ailesi avukatları Bahri Belen, Dink cinayetinden sonra siyasi atmosferin etkisiyle bütün kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olduğunu hatırlattı.
Belen, Bölge İdari Mahkemeleri’nin kararlarına karşı Bakırköy 8.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ve Adalet Bakanlığı’nın soruşturma sürecinde, Cerrah ve diğer kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasının işlemden kaldırılması hakkındaki başvurusunu reddettiğini belirterek Cerrah’ın yargılanması önünde engel olmadığını ifade etti.
Mahkeme heyeti de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin cinayette sorumluluğu olan kamu görevlilerine ilişkin etkin soruşturma yürütülmediği kararını hatırlatarak reddetti.
Duruşma iddianamenin okunmasıyla devam ediyor. Duruşmalar üç gün boyunca sürecek.
Kamu görevlileri davası
Savcı Gökalp Kökçü’nün hazırladığı, aralarında Engin Dinç, Ahmet İlhan Güler, Celalettin Cerrah ve Reşat Altay’ın da bulunduğu 26 sanığın yargılanmasının istendiği kamu görevlileri iddianamesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve ana davanın devam ettiği 5. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyayı kabul etmemesi üzerine iki mahkeme arasındaki uyuşmazlık Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi de, kamu görevlileriyle ilgili açılan davayı ana davayla birleştirmeye karar vermişti.
Birleştirilen Dink cinayeti davasının ilk duruşmasında sanıklar Yılmaz Angın ve Ali Fuat Yılmazer mahkeme heyetinin tarafsız olamayacağı gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunmuştu.
Redd-i hakim taleplerinin reddedildiği davada Ordu Vali Yardımcısı eski Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç hakkında hazırlanan iddianame de 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıklar Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu’nun tahliyesine karar vermiş, mahkeme savcısı tahliye talepleriyle ilgili olarak itirazda bulunmuş ve karar düzeltmesi istemişti. Savcının talebini değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi karar düzeltme talebini de reddetmişti. (EA)
Elif Akgül
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu. Daha önce İMC TV’de muhabir olarak çalıştı. bianet’in İfade Özgürlüğü haberleri editörlüğünü yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.