İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni okulunu ‘kiralama’ tartışması

Arif Balkan- İstanbul
Bakırköy’deki Dzınunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na ait eski Dadyan Okulu’nun olduğu bina, geçtiğimiz gün kiraya verilmek üzere ilana çıkarıldı.

Hovhannes Bey Dadyan’ın, 1844’te inşa ettiği İstanbul’un en eski ve kalabalık Ermeni okullarından olan Dadyan Okulu, geçtiğimiz yıl öğrenim dönemi başında yeni yapılan binasına taşındı. Vakfa ait okulun yıllardır kullanılan eski binası ise 1 yıldır boş halde duruyordu. Ekonomik anlamda zor bir süreçten de geçen vakıf, çareyi eski binayı internet üzerinden kiraya vermekte buldu.
100 bin lira bedelle kiraya çıkarılan Dadyan Okulu için ilanda ‘Bakırköy’de komple bina bahçeli kiralık’ başlığı konuldu. İlanın yayınlanmasından sonra, pek çok kişi kararı eleştirdi. 
‘Üniversite olsa’
Vakıf Başkanı Mesut Özdemir, “Benim de 7 yılım bu okulda geçti. Binanın Ermeni toplumu tarafından kurulacak 2 bölümlü bir vakıf üniversitesi olarak kullanılmasını arzu ettiğimi söylemiştim” dedi. Bir yıldır boş duran okul için, verilen kiralık ilanına sosyal medyada tepki yağarken, okulun mezunları ‘change.org’ sitesinde kampanya başlattı. ‘Dadyan binasının asıl sahibi biziz’ denilen kampanyaya bin 544 kişi imza verdi.
‘Ticari kaygıya kurban edilmemeli’
Dadyan Okulu mezunları şu yorumları yaptı: 
– Aykun Özkonstanyan: “Hovhannes Bey, Dadyan kiraya verilsin diye inşa etmedi orayı. Bina Ermeni toplumu tarafından kullanılmalıdır.”
– Lerna Özdemir: “Manevi anlamı olan binamızın ticari kaygılara kurban edilmesini
istemiyorum.”
– Narin Keçecioğlu: “Sanat evi yapıp gençleri bir araya getirelim.”

Yorumlar kapatıldı.