İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiğı’daki Son Kilise Depremde Yıkıldı

Kığı ilçesinde onlarca Kilise sahipsizlikten zamanla yıkılırken ayakta kalan Açıkgüney (Sivgelik) köyü Surp Prgiç Ermeni Kilisesi de Aralık ayında meydana gelen depremde ağır hasar meydana geldi. 3 Aralık tarihinde meydana gelen 5.5 şiddetindeki depremin merkez üssü Açıkgüney köyünde 35 evin yanı sıra bölgede ayakta kalan tek kilise olma özelliğini koruyan Surp Prgiç Ermeni Kilisesi de yıkıldı… 1. Dünya Savaşı öncesinde, Ermenilerin çoğunlukta oldukları IV. Yüzyılda Arşaguniler tarafından kurulmuş kazanın 51 köye dağılmış 19.859 Ermeni (3.028 hane) yaşıyordu. Açıkgüney Köyü’nde Türkçe kaynaklara göre 117 aile, 658 Ermeni gösterilirken, Ermenice kaynakta 225 ev (2250 Ermeni) ve 35 ev (210 Kürt) olduğu belirtilmekte.

****
Kığı ilçesinde onlarca Kilise sahipsizlikten zamanla yıkılırken ayakta kalan Açıkgüney (Sivgelik) köyü Surp Prgiç Ermeni Kilisesi de Aralık ayında meydana gelen depremde ağır hasar meydana geldi. 3 Aralık tarihinde meydana gelen 5.5 şiddetindeki depremin merkez üssü Açıkgüney köyünde 35 evin yanı sıra bölgede ayakta kalan tek kilise olma özelliğini koruyan Surp Prgiç Ermeni Kilisesi de yıkıldı.
BÖLGE KÖYLERDE ZİYARET YERİ KABUL EDİLİYOR
Açıkgüney Köyünde yer alan Kilisede ayin yeri olduğu gibi, Kur’an da mevcut. Bölge köylerinde sara hastası bayılan kişilerin ve konuşmayan çocukların getirildiği kilisede, mevcut olan yatakta yatırılır ve şifa bulunduğuna inanılıyor.
Kiğı Açıkgüney ( Sivgelik) Tarihi konum ve nüfus durumu Ermeni kaynaklara göre Sergevilik; Osmanlı İmparatorluğu’nun, idari bölümlerinden Erzurum Eyaleti, Karin Vilayeti, Kığı Kazası’nda, Ermeni tarihi idari bölümünde ise Batı Ermenistan’da Yüksek Hayk’ın bölgesinde bulunmaktadır.
Bölge 1514 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu idaresine katılmasıyla Kığı sancak olarak 1515 yılında Diyarbakır Beylerbeyliği’ne, 1535’te ise Erzurum Beylerbeyliği’ne, günümüzde ise Bingöl ili’ne bağlı bir ilçedir. 1. Dünya Savaşı öncesinde, Ermenilerin çoğunlukta oldukları IV. Yüzyılda Arşaguniler tarafından kurulmuş kazanın 51 köye dağılmış 19.859 Ermeni (3.028 hane) yaşıyordu. Açıkgüney Köyü’nde Türkçe kaynaklara göre 117 aile, 658 Ermeni gösterilirken, Ermenice kaynakta 225 ev (2250 Ermeni) ve 35 ev (210 Kürt) olduğu belirtilmekte.
Kığı İlçesi’nin 15 km güneydoğusunda bulunan ‘Sergevil’ Köyü Ermenicede ayva anlamına gelir. Köy H. S. Eprigyan’ın kitabında ‘Sergevilik’ (ayvacık) manasına gelir. Cumhuriyetin ilânından sonra, köyün ismi de Türkçeleştirme akımına ayak uydurarak ‘Sivgelik’ olur. Günümüzde ise Açıkgüney Köyü olarak adlandırılmaktadır.
KİLİSEDE YER ALAN MERMER TAŞINDAKİ KİTABENİN TERCÜMESİ:
Amenasurp Pırgiç yani, İsa Mesih’e atfen “Aziz Kurtarıcı” Ermeni Kilisesi 1139 yılında Sergevil Köyü’nde inşa edilir. 1867 (1870) yılında Erzurumlu Hacı Garabed Ağa Muradyan ve hayırsever eşi Huğisa Hanım tarafından restore ettirilir. 1915’e kadar, her Ermeni kilisesinde olduğu gibi, bu kilisenin de bitişiğinde bir karma okul olduğu belirtiliyor. Kaynak: HABERCİ 12

Yorumlar kapatıldı.