İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman Meclisi ‘Soykırım’ mı Diyecek?

Cem Dalaman
1915 Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemeyi planlayan ve mecliste grubu bulunan beş partiden dördünün imzasını taşıyan taslak 2 Haziran’da Federal Meclis Bundestag’a geliyor. Bugün Alman basınında konuyla ilgili yer alan yeni bilgi ve açıklamalara göre meclisin yapılacak görüşmede ‘1915 yılında Osmanlı Devleti’nde Ermenilerin tehciri ve öldürülmesi soykırımdır’ şeklinde görüş belirteceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bild gazetesinin yayınladığı ve Birlik Partileri CDU/CSU, Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller Partisi’nce ortak hazırlanan önerge ‘101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımı hatırlama ve anma’ başlığını taşıyor. Önergede ‘101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara soykırım uygulamıştır’ ibaresi de yer alıyor.
Der Tagesspiegel gazetesine konuyla ilgili konuşan SPD’li Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier daha önce değişik düşündüğünü belirterek, 2 Haziran’daki oylamada kendisinin de önergeden yana oy kullanacağını söyledi. ‘SPD olarak bu önergeye tüm milletvekillerin evet oyu vereceğine emin olabilirsiniz’ diyen Steinmeier, geçen dönemde Türklerin ve Ermenilerin ortak şekilde tarihleri ile hesaplaşmalarını umduğunu ve dışarıdan bu hassas konuya karışmanın yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi. Steinmeier tasarının kabulü sonrasında Türk-Alman ilişkilerinin gerilmemesini umut ettiğini ve Berlin’in Türkiye ile Ermenistan’ın uzlaşması için çaba göstereceğini açıkladı.
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Bild gazetesine verdiği demecinde ‘Ankara’nın bu karara kızması mümkün. Ama Federal Meclis Erdoğan gibi despot birine boyun eğmeyecek.’ dedi. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın yaşananlara ilişkin belgelerinin net ve açık olduğunu öne süren Özdemir, ‘Federal Meclis’in Ermeni soykırımını tanımasından sonra artık Türkiye’nin bunu inkar etmesi zor olacak’ şeklinde konuştu.
Bu arada Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’na bir mektup yazarak, 2 Haziran’daki oturumu izlemeye davet ettiği öğrenildi. Lammert’in mektubunda, ‘Tartışmanın ciddiyeti konusunda şahsi ve özgün bir izlenim kazanmanızı sağlamak amacıyla Sizi içten bir şekilde oturuma davet ediyorum’ dediği belirtildi. Federal Meclisi Başkanı, geçen yıl Nisan ayında Federal Meclis’te gerçekleştirilen ‘Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yılını anma’ toplantısında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilere yönelik sürgün ve katliamları ‘soykırım’ olarak tanımlamış ve Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Mayıs ayı başında bir Alman gazetesine konuşan Hüseyin Avni Karslıoğlu ise Bundestag’daki 1915 olayları ile ilgili tasarıya yönelik olarak, ‘Tarihi yargılamak meclislerin görevi değildir’ demişti. Karslıoğlu ‘Soykırım kararını sadece uluslararası mahkemeler verebilir. Meclisin bu yönde alacağı bir kararın Türkiye-Ermenistan ilişkilerine nasıl bir katkı sağlayacağı sorunlu.’ ifadesini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.