İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’dan çok konuşulacak hamle: Ankara’yı kızdıracak

Alman Bild gazetesi 2 Haziran’daki oturumunda Ermeni soykırımının Alman Parlamentosu tarafından resmen tanınacağını yazdı. Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ( CDU), Alman Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisince ortak hazırlanan ve içeriğinde uzlaşmaya varılan önergede “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara soykırım uygulamıştır” ibaresi yer alacak.

OdaTv’nin Bild gazetesinden aktardığı habere göre Almanya’nın vereceği bu kararla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha da sinirleneceğini yazıyor.
SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann Almanya’nın da soykırımda payı olduğunu savunarak Erdoğan ile yapılan mülteci anlaşmasına karşı çıktığını söyledi.
Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir Alman Bild gazetesine verdigi demecinde “İnanıyorum ki bu karara Ankara çok kızacak. Ancak Federal Meclis Erdoğan gibi despot birine boyun eğmeyecek. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Ermeni soykırımına ilişkin dokümanları net ve açıktır. Alman parlamentosunun Ermeni soykırımını tanımasından sonra Türkiye’nin inkar etmesi zor olacak” dedi.
Cem Özdemir daha önce Der Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte “Ne kadar zor olursa olsun, ancak kendi tarihimizle yüzleştiğimiz takdirde, anlaşmazlıklarda güvenilir bir biçimde arabuluculuk yapabilir; dini ve etnik azınlıkların korunmasına sahip çıkabiliriz” demişti.
Cem Özdemir “Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik soykırımın ve burada Almanya’nın taşıdığı ortak sorumluluğun tanınmasının da bunun bir parçası olduğunu” söylemişti.
Almanya’da Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert 1915’in 100’üncü yılında yaptıkları konuşmalarda soykırım ifadesine yer vermiş, ancak Federal Meclis şimdiye kadar “Ermeni Soykırımı” ifadesini kullanmamıştı.

Yorumlar kapatıldı.