İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yozgat’taki Tarihi Kilise Restore Edilecek

Sorgun ilçesine bağlı Garipler köyünde bulunan ve definecilerin hedefi haline gelen kilise, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan bir proje çerçevesinde restore edilecek. Uzun yıllar yöre halkı tarafından hem cami hem de eğitim amaçlı kullanılan, daha sonra köydeki okulun kapanması ve yeni cami yapılmasıyla kendi haline bırakılan kilisenin restorasyon çalışmalarına başlanacağı öğrenildi.(Ne garip kader! Kilisenin hangi topluma ait olduğu bile unutturulmuş. HYETERT)

Kaymakam Ali Arslantaş kilisenin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kilisenin, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kayıtlarında kültür varlığı olarak yer aldığını ve yapılan başvurular sonucunda restorasyonunun yapılmasına karar verildiğini söyledi.
Garipoğulları Beyliği’nin yaşadığı Garipler köyünün çok eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Arslantaş, “Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkililerin incelemeleri tamamlandı. En kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanacak.” dedi.
Köydeki tarihi kilisenin bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden definecilerin hedefi haline geldiğine dikkati çeken Arslantaş, köy halkının sürekli kiliseyi gözetim altında tutmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Bu tarihi kilise eski medeniyetlerde sadece kilise olarak kullanılmamış. Bir süre manastır olarak kullanıldığı gibi sonrasında da bölgeye yerleşen Müslümanlar tarafından cami olarak ta kullanılmış. Garipoğulları Beyliği döneminde camiye dönüştürülen kilisenin, köy halkı tarafından da yakın zamana kadar bir bölümü cami, bir bölümü de okul olarak kullanılmıştır.” diye konuştu.
Göç nedeniyle köy nüfusunun azalmasının kiliseyi de olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Arslantaş, “Kilisenin çatısı iki kez onarım görmüş. Sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğüne geçmiş. Böyle olunca köy halkı da burayı gözetim altında tutmaktan başka bir şey yapamamış. Şimdi Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak hazırladığımız bir proje çerçevesinde bu tarihi kiliseyi restore ettirmeye çalışıyoruz. Bu kilisenin restorasyonunun tamamlanmasıyla ilimiz, ilçemiz ve köyümüz önemli bir tarihi esere kavuşmuş olacak.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.