İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye’li Ermeni sanatçının “Unutulan İnsanlık” adlı sergisi 14 Mayıs’ta Adana’da açılacak

Suriye’li Ermeni fotoğraf sanatçısı Hagop Vanesian’ın, iç savaşı sırasında Halep’te 2 yıl boyunca çektiği fotoğraflardan oluşan “Unutulan İnsanlık” başlıklı sergisi, 14 Mayıs’ta Adana’nın Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde açılacak. Sergi, daha önce New York’un Birleşmiş Milletler (BM) binasında da sanatseverleriyle buluşturulmuştu. 

Halep’li bir gümüş ustası ve aynı zamanda fotoğraf sanatçısı olan Vanesian, iç savaşın en ağır yaşanan kentte, 2012- 2014 tarihlerinde yaklaşık  2.000  fotoğraf çekti. Sonradan ailesiyle ABD’nin Los Angeles şehrine taşınan fotoğrafçı, oluşturduğu “‘Unutulan İnsanlık” adlı sergiyi New York’taki BM binasında açtı.
Ailesinin hala da Halep’te bulunduğunu anlatan Vanesian, çektiği fotoğraflarla tarihe tanıklık ettiğini dile getirdi. Fotoğraflardaki birçok yerin şimdi artık yıkıntı halde olduğunu söyleyen sanatçı, “Ben Suriyeli’yim. Bu yüzden orada ölen her insan için büyük acı çekiyor ve üzüntü duyuyorum. Tüm Suriye halkının acısını yaşıyorum. Bu fotoğrafları, bazen 2 ay boyunca su, elektrik hatta yiyecek bulunmayan Halep’te çektim. Fotoğraflarım, tüm Suriye halkının acısını yansıtıyor” kullanı.
Bu yıl yine Suriye’ye gideceğini ifade eden Vanesian, “Fotoğrafları Halep’in eski kent olan bölümünde çektim. Aslında o bölge benim çocukluğumun geçtiği yer. Şimdi oralar ağır bombardıman yüzünden yıkıldı. Ancak annem, babam, kardeşlerim hala orada yaşıyor. Bu fotoğrafları çekerken büyük acı duydum. İlk zamanlar fotoğraf çekmekte çok zorlandım. Ancak tarihe tanıklık ettiğimi biliyordum. Halep’te aslında binalar yıkılmadı, orada bir tarih yıkıldı.
Herkes kendi acısını yaşıyor, ancak ben çektiğim fotoğraflarla tüm Suriye’nin acısını yaşıyorum. Ben eşim ve çocuklarımla Los Angeles’te yaşasam da aklım hep Halep’te. Bir gün izin verilirse Türkiye’deki sığınmacı kamplarında da fotoğraflar çekmek istiyorum. Çünkü ben her iki tarafın da acısını çekiyorum. Orada ölen 2 taraf da Suriyeli.” diye ekledi.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.