İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB ile şimdi de ‘Ermeni meselesi’ krizi

Sertaç Aktan
AB bakanlığı 26. faslı oluşturan Eğitim ve Kültür’ün en önemli programından çıkma kararı aldı ve anlaşmaların feshine dair kararını yazılı olarak önce dışişleri bakanlığına ardından da AB’deki mercilere iletti. Bu kararın arkasında ise ‘Ermeni meselesi’ bulunuyor, zira faslın belkemiğini oluşturan ‘Yaratıcı Avrupa Programı’ projesinde ‘Ermeni soykırımı’nı anmak amacıyla Dresden Senfoni Orkestrası’nın İstanbul dahil olmak üzere Avrupa’nın çeşitli yerlerinde vereceği konserler bulunuyordu. Türk hükümet -tıpkı vize konusunda olduğu gibi- gerekirse müzakerelerin tıkanması pahasına bu projeye müsaade edilmeyeceğini belirtti.

***
Son birkaç aydır Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde gündem vize serbestliği. Oysa bugünlerde ilişkilerdeki tek ciddi kriz ‘terör’ün tanımı ve terörle mücadelenin kapsamında Avrupa kriterlerine uyumda tıkanan vize meselesi değil.
Bilindiği gibi Türkiye bir yandan müzakerelerde de ilerleme sağlamak istiyor, ancak müzakere pozisyon belgesi Avrupa Komisyonu’nda kayda geçmiş olmasına rağmen kısa bir süre önce AB bakanlığı 26. faslı oluşturan Eğitim ve Kültür’ün en önemli programından çıkma kararı aldı ve anlaşmaların feshine dair kararını yazılı olarak önce dışişleri bakanlığına ardından da AB’deki mercilere iletti.
Şimdi de ‘Ermeni meselesi’
Bu kararın arkasında ise ‘Ermeni meselesi’ bulunuyor, zira faslın belkemiğini oluşturan ‘Yaratıcı Avrupa Programı’ projesinde ‘Ermeni soykırımı’nı anmak amacıyla Dresden Senfoni Orkestrası’nın İstanbul dahil olmak üzere Avrupa’nın çeşitli yerlerinde vereceği konserler bulunuyordu. Türk hükümet -tıpkı vize konusunda olduğu gibi- gerekirse müzakerelerin tıkanması pahasına bu projeye müsaade edilmeyeceğini belirtti.
Türk tarafı konuyla ilgili bir çözüm bulabilmek için ocak ayından bu yana girişimlerde bulunuyordu. Faslın en önemli programından çıkma kararı mayıs ayı başında, yani henüz vize konusunda herhangi bir tıkanıklık yokken alındı.
Bakanlık tarafından iletilen yazıda şu cümlelere yer veriliyor: “Söz konusu projeye ilişkin gelişmeler nedeniyle,  ortaya konulan yaklaşım doğrultusunda Yaratıcı Avrupa Programı’ndan çıkmaya yönelik sürecin başlatılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan programdan çıkma işlemi tamamlandıktan sonra 26 Nolu Eğitim ve Kültür Faslı Müzakere Pozisyon Belgesi’nde Yaratıcı Avrupa Programı’na yönelik yazının da revize edilmesi gerekecektir. Yaratıcı Avrupa Programı Katılım Anlaşması’nın beşinci maddesi uyarınca programdan çıkmaya yönelik sürecin başlatılması hususunda gereğini arz ederiz.”
Türkiye AB’yle üyelik müzakereleri sürecinde ‘Bilim ve Araştırma’ faslını ilgili çerçeve programa katıldığı için açıp kapatabilmişti. Eğitim ve Kültür faslının da iki programı mevcut; eğitim alanında Erasmus ve kültür alanında Yaratıcı Avrupa Programı. Bu programa katılım olmadan faslın açılması veya kapanması mümkün görünmüyor.

Yorumlar kapatıldı.