İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani cemaatinde kilise mutluluğu

Mert İnan
Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesinin inşası için tüm yasal izinler tamamlandı. Yeşilköy’de inşa edilecek kilise Süryani cemaatinin Mardin’deki kilisesinden izler taşıyacak; oturma kapasitesi 750 kişilik olacak. Süryani Cemaati’nde bu aralar Yeşilköy’de inşaa edilecek olan ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez sıfırdan yapılacak kilise projesinini heyecanı yaşanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından arazi tahsisi yapılarak, onayı verilen proje için Anıtlar Kurulu’ndan gerekli izinler alındı ve kilisenin projesi onaylandı. Kilisenin inşaatına birkaç ay sonra başlanacak. 

Yeşilköy’de inşaa edilecek Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi için Anıtlar Kurulu da dahil tüm resmi kurumlardan gerekli izinleri aldıklarını belirten İstanbul Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, bundan sonraki süreçte Süryani Kadim ve Katolik Kilisesi’nin karşılıklı onay sürecini beklediklerini söyledi. Onayların ardından en geç yaz sonunda da projeye başlayacaklarını kaydeden Susin, projeye ilişkin şu bilgileri verdi;
1.5 yılda bitecek
“Kamuoyunda yanlış bir algı oluştu. Devlet projenin maliyeti konusunda hiç bir şey üstlenmiyor. İBB, kendi mülkiyetindeki araziyi vakfımıza tahsis etti. Kilise projesinin 1.5 yılda bitirilmesini öngörüyoruz. İbadethanemizde 750 kişilik oturma yeri olacak. Kilise yapımı üzerinde 4-5 yıldır çalışıyoruz. Bugüne kadar projenin detayları hakkında hiç kimseyle paylaşımda bulunmadık. Ortaya çıkan proje görselleri mevcut kilise projeyle alakası yok. İstanbul’da toplam 17 bine yakın Süryani yaşıyor. Cemaatimizin büyük çoğunluğu, yaklaşık 12-13 bin kişi Bakırköy, Yeşilköy, Florya çevresinde ikamet ediyor. Kilise’nin yapılacağı bölge bu nedenle Yeşilköy Serbesti Caddesi üzerinde yeralacak. Maliyet tamamen vakfımız tarafından üstlenilecek. Kadim Kiliselerin klasik mimari tarzları vardır. Yeşilköy’e yapılacak kilise, Mardin ve Güneydoğu’daki kiliselerden esintiler alınarak günümüz şartlarına uygun halde inşaa edilecek.”
Yeşilköy’de bir ilkokul açmak için de hazırlık yaptıklarını anlatan Susin, “Azınlık okulu olarak açılacak bu eğitim kurumunda Süryanice eğitim verebileceğiz. En büyük sıkıntımız mekan tahsisi. Vakıf geliri sadece cemaat bağışlarıyla sağlanıyor. İlk süryani eğitim veren ilkoukulun 80-90 kişilik olmasını planlıyoruz. Muhtemelen küçük bir bina kiralayecağız. Program ve müfredat üzerinde çalşmalar devam ediyor. Hazırlanan programın MEB tarafından onaylanması gerekiyor. Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nde Süryanice Dil ve Kültürü Bölümü var. Doç.Dr.Mehmet Sait Toprak programın hazırlanmasında yardımcı oluyor. İlkokul projesinden sonra ortaokul ve lise projelerini hayata geçirmeyi düşünüyoruz.”
Terör kiliseleri de vurdu
Susin, Güneydoğu’daki terörün kiliselere etkisini de şöyle anlattı; “Ülkemizdeki terör saldırılarının biran önce bitmesini barış ve huzurun gelmesini arzuluyoruz. En büyük inanç ve kültür varlığımız olan kiliselerimizin büyük kısmı Mardin, Midyat gibi Güneydoğu illerinde. Turabidin olarak adlandırdığımız bu bölgeye terör korkusu nedeniyle ziyaretçi gelmiyor. Turistlerin bağışlarıyla ayakat duran kiliseler de maddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu kiliselerde cemaatten insanlar, rahipler,  metropolitler var ancak dışarıdan gelen ziyaretçi yok. Turizmin canlanmasını diliyoruz. Tüm yurttaşlar gibi bizleri de endişelendiriyor.”

Yorumlar kapatıldı.