İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Muş’ta Ermeni mezarlığında tahrip iddialarına inceleme

Muş merkez Dere Mahallesi’nde 18’inci yüzyıla ait olduğu öne sürülen Ermeni mezarlığındaki tahrip iddiası üzerine inceleme ve keşif yapıldı. Ermeni Azınlıkları Dernek Başkanı Aziz Dağcı, Ermeni mezarlığının tahrip edildiğini öne sürerek Muş Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan başvurunun ardından Dere Mahallesi’nden geçen derenin üstündeki mezarlıkta mahkeme heyeti inceleme ve keşif yaptı.

İncelemelerde define arayıcıların bazı yerlerde kazı yaptıkları tespit edildi.
Yapılan keşif ve incelemenin ardından bir açıklamada bulunan Ermeni Azınlıkları Dernek Başkanı Aziz Dağcı, Dere Mahallesi’nde, 18’inci yüzyıla ait olduğunu ileri sürdüğü mezarlıkların kazıldığını ve kemiklerin dışarı çıkarıldığını iddia etti.
Mezarlığın hem Ermeni cemaati için hem de Türkiye Cumhuriyeti için önemli olduğuna işaret eden Dağcı, mezarlığın ortak bir değer olduğunu belirtti.
Mezarlıkla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe verdiğini kaydeden Dağcı,  “Müracatımın ardından buraya ekip gönderildi ve tahribatla ilgili tutanak tutuldu. Ayrıca, mezarlığın restorasyon çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da dilekçe verdim. Bizim mezarlarımızı kazmaktan vazgeçsinler. Çünkü bizim mezarlarımızda ölülerimizden başka bir şey bulunmaz. Biz de, ölülerimizi sadece kefenle defnederiz. Mezarlarımızda maddi değeri yüksek bir şey bulunmaz. Ayrıca, manastırlarımızı tahrip etmesinler” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.