İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Kültürel Miras Ödülü Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne

AB Kültürel Miras Ödülü olarak kabul edilen Europa Nostra, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne verildi. Ödül töreninde konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkan yardımcısı Andreea Schmındt, Sur’da yaşananlardan duyduğu endişeyi dile getirdi. Avrupa Birliği (AB) Kültürel Miras Ödülü olarak kabul edilen Europa Nostra, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne verildi.İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen törene Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan yardımcısı Andreea Schmındt, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık katıldı.

Törende çatışmalar nedeni ile tarihi dokunun tahrip edilmesine tepki gösterildi.
“Kilise aslına uygun restore edildi”
Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, törende ilk olarak konuşan Euroya Nostra Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne bu ödülün verilme nedeninin toplumsal uzlaşıyı çok iyi temsil etmesi ve kilisenin doğru bir şekilde restore edilmesi olduğunu söyledi.
“AB Türkiye’deki çatışmalara şahit”
Gülersoy’un ardından konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan yardımcısı Andreea Schmındt, barışın ve kardeşliğin tesisi için kurulan AB’nin bugün Türkiye’deki bu çatışmalara şahit olduğunu belirterek, barışın ve eşit koşullarda yaşamanın yan yana olduğu bir coğrafyada yaşamak istediklerini dile getirdi.
“Sur’daki çatışmalardan dolayı üzgünüz”
Sur’daki çatışmalardan dolayı hem insanlar için hem de tarihi doku için çok endişeli ve üzgün olduklarını belirten Schmındt, Türkiye’nin AB kriterlerini tamamlayıp bir AB ülkesi olmasını umut ettiklerini belirtti.
Anlı: Ermenilere sahip çıkılsaydı diğer katliamlar da gerçekleşmezdi
Schmındt’in ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı da, 1895’de yok edilen Ermeniler’e sahip çıkılsaydı ne 1915’in ne de diğer katliamların gerçekleşebileceğine dikkat çekti.
Anlı, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin yüzleşmenin en somut örneği olduğunu söyledi.
Anlı’nın konuşmasının ardından Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin restorasyonunu yapan Yrd. Doç.Dr. Meral Halifeoğlu, restorasyona ilişkin kısa bir sunum yaptı. Sunumun ardından Europa Nostra ödülü, Euroya Nostra Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy tarafından restorasyon ekibine ve Anlı’ya verildi.

Yorumlar kapatıldı.