İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermeni Diasporası Soykırım İddialarını Okullardaki Müfredata Dahil Etmek İçin Planlı Çalışıyor”

Betul Doğruak / Turkishny
Amerika’daki Türk Toplumu’na hitap eden Umut Acar, düşüncelerimiz birbirinden ne kadar farklı olursa olsun Milli Mücadele konuları için mutlaka birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiği konusunun altını önemle çizdi… “Ermeni diasporası soykırım iddialarını eyalet okullarındaki müfredata dahil etme konusunda oldukça planlı çalışıyor. Gelecek nesillere nefret ve düşmanlık aşılamak tarih öğretmek değil ancak ve ancak propaganda yapmaktır.”… Başkonsolos Umut Acar: Maalesef Amerika’da Türkiye hakkında negatif haberler ve hikayeler yaymak isteyen çevreler mevcut. Buna karşılık bizim de pozitif hikayemizi daha fazla ve daha iyi anlatmamız gerekir. ABD’deki Ermeni toplumu yaklaşık 100 yıldır bu ülkede bulunuyor. Son derece iyi örgütlenmişler, toplumun çeşitli kademelerinde yer ve söz sahibi olmuşlar.

***
Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu görevine getirilen Umut Acar’ı yeni makamında ziyarete gittik.  Ekibiyle birlikte bizi çok sıcak bir şekilde karşılayan Başkonsolos Acar, daha önce Avrupa merkezli birden fazla ülkede görev yapmış deneyimli bir diplomat. Türk toplumu olarak özellikle sözde Ermeni Soykırımı iddiaları ve Müslümanlık karşıtı tepkilerle yıpratılmaya çalışıldığımız bu hassas dönemlerde, Amerika’daki Türk Diasporası’nı güçlendirmek adına öncelikle kendi bölgesinde yaşayan ve sonrasında tüm Amerika’daki Türk Toplumu’na hitap eden Umut Acar, düşüncelerimiz birbirinden ne kadar farklı olursa olsun Milli Mücadele konuları için mutlaka birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiği konusunun altını önemle çizdi.
Bunun yanında Chicago’da başlayan yeni hayatını, Amerika ile aramızdaki politik, ekonomik, dini ve kültürel ilişkiler ile görev süresi boyunca bulunduğu diğer ülkelerdeki gözlemlerini konuştuk. Değerli vaktini bize ayırarak bizimle sohbet eden Başkonsolos Acar’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Chicago’daki Başkonsolosluk görevinizde ilk yılınız. Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Diplomat olmaya nasıl karar verdiniz? Daha önceki görev yerleriniz?
Başkonsolos Umut Acar: Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben Karadenizin güzel bir ilçesi olan Ordu, Ünye’de doğdum. Liseyi Samsun’da, üniversite eğitimimi Ankara’da tamamladım. Babam uzun yıllar Kanada’da işçi olarak çalıştı. Gurbetçi olmak ne demek biraz fikrim var. Üniversitede Uluslararası İlişkiler eğitimi aldım. Diplomasi öteden beri ilgi duyduğum bir alandı. Ülkemizi farklı coğrafyalarda temsil etmek, anlatmak ve yeni dostluklar kurmak düşüncesi herhalde beni cezbetti. Neticede Anadolu’nun küçük bir ilçesinden gelmiş bir kişi olarak bugün yurtdışında temsil görevi yerine getirebiliyorsam bunu ülkeme borçluyum. 1998 yılında Dışişleri Bakanlığına girdim. Bulgaristan, Almanya ve Fransa’da çalıştım. Chicago dördüncü görev yerim. Bu süre içinde Sofya, Bulgaristan’daki tayinim bana eşimi, Strazburg, Fransa’daki görevim kızımı verdi.
bet1.jpg
      
Turkishny.com: Sadece Chicago’dan değil ayrıca 13 tane daha eyaletten oluşan neredeyse Türkiye’nin iki buçuk katı büyüklüğünde çok geniş bir bölgeden sorumlusunuz. Burada yaşayan Türk halkına verdiğiniz hizmetlerden biraz bahsedebilir misiniz? Hangi durumlarda size başvurmaları gerekir?
Başkonsolos Umut Acar: Gerçekten oldukça büyük bir görev bölgesine sahibim. Ancak Chicago’da benden daha büyük sorumluluğu olan meslektaşlarım da var. Örneğin Litvanya’lı arkadaşım 25, Sırbistan’lı meslektaşım 28 eyaletten sorumlu. O nedenle ben halime şükrediyorum. ABD’nin Orta-Batı bölgesindeki 13 eyalet benim görev bölgem. Bu bölgede yaklaşık 75 milyon insan yaşamaktadır. Sizin de belirttiğiniz gibi 13 eyaletin toplam yüzölçümü ülkemizin yaklaşık 2,5 katı. Bu bölgede yaklaşık 30-35 bin civarında Türk-Amerikalı’nın yaşadığını tahmin ediyoruz. 9.500 civarında kayıtlı seçmenimiz var. 7 aylık süre zarfında 9 eyalet gezdim. Bazılarına birkaç kez gittim. Emektar şoförümüz Ali beyle birlikte epeyce mil yaptık. Kuzey ve Güney Dakota’lara gitmek için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum. Öncelikle görevimiz tabiatıyla konsolosluk hizmetleri. Pasaport, nüfus cüzdanı, vekaletname, askerlik işlemleri vb konularda vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Temel konsolosluk hizmetleri dışındaki en önemli görevimiz vatandaşlarımızın ve ülkemizin hak, hukuk ve çıkarlarını korumaktır. İhtiyaç duydukları anda vatandaşlarımızın yanında olmaktır. Twitter (@TrConsulChicago) , facebook (TC Şikago Başkonsolosluğu/Turkish Consulate General in Chicago), e-posta (Consulate.chicago@mfa.gov.tr) gibi sosyal medya araçları ve çağrı merkezimiz üzerinden bize 7 gün 24 saat ulaşmak mümkündür. Vatandaşlarımız lütfen bizlere görüşlerini iletsinler. Onlardan gelecek dilek, şikayet ve önerileri mutlaka dikkate alıyor ve eksiklerimizi gidermek için gayret gösteriyoruz.      
“Ermeni diasporası soykırım iddialarını eyalet okullarındaki müfredata dahil etme konusunda oldukça planlı çalışıyor. Gelecek nesillere nefret ve düşmanlık aşılamak tarih öğretmek değil ancak ve ancak propaganda yapmaktır.”
Turkishny.com: Son yıllarda özellikle sözde  Ermeni soykırımı suçlamalarıyla çok karşı karşıyayız. Ayrıca Müslüman bir ülke olduğumuz için potansiyel bir terör kaynağı olarak da görülmekteyiz. Sizin özellikle bu iki konudaki algıyı pozitif olarak değiştirmekle ilgili özel projeleriniz var mı?
Başkonsolos Umut Acar: Maalesef Amerika’da Türkiye hakkında negatif haberler ve hikayeler yaymak isteyen çevreler mevcut. Buna karşılık bizim de pozitif hikayemizi daha fazla ve daha iyi anlatmamız gerekir. ABD’deki Ermeni toplumu yaklaşık 100 yıldır bu ülkede bulunuyor. Son derece iyi örgütlenmişler, toplumun çeşitli kademelerinde yer ve söz sahibi olmuşlar. Türk toplumu nispeten daha yeni. Sayıca daha az. Maalesef toplumumuzu siyasi alanda temsil edecek seçilmiş yetkililerimizin sayısı da oldukça az. Tüm bunlara rağmen sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla mücadelede son dönemde önemli kazanımlar elde ettik. Hukuk ve tarih önünde haklı ve kuvvetliyiz. Soykırım iddiaları maalesef Ermeni gençlerin ve yeni nesillerin Türklere karşı nefretle ve önyargıyla yetişmesine yol açıyor. Bu nefret sonucunda sadece ABD’de 4 meslektaşımızı teröre kurban verdik. Bu terör, 1973’ten buyana tüm dünyada 71 can aldı, 700’den fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. 1915 olaylarını ortak ve adil bir hafıza ışığında hep birlikte tartışıp acılarımızı birlikte hatırlayabiliriz. Bunu yapabilmek için de Ermeni toplumunun sadece kendilerine ne olduğunu değil başkalarına ne yaptıklarını da düşünmesi ve tartışması gerekir. Ermeni diasporası soykırım iddialarını eyalet okullarındaki müfredata dahil etme konusunda oldukça planlı bir çalışma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın ve derneklerimizin bu alanda uyanık olması ve aktif olması gelecek nesillerin selameti açısında büyük önem taşımaktadır. Ben 25 Nisan ANZAC gününde Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere Başkonsolosları ile yan yana durup ortak geçmişimizi anabiliyorum. Çünkü yeni nesillere birbirimizden nefreti aşılamıyoruz. O nedenle tarih barış ve dostluk duygularını yeni nesillere aktarmak için kullanılmalıdır. Nefret ve düşmanlık aşılamak tarih öğretmek değil ancak ve ancak propaganda yapmaktır. Diğer taraftan hali hazırdaki Başkanlık seçim kampanyaları sırasında sarf edilen bazı sözler ABD’deki Müslüman toplumu incitmekte, Müslümanlara bakışı olumsuz etkilemektedir. Amerikalı ailelerin çoğunun çocuklarının Müslüman öğretmenler tarafından eğitilmesine karşı oldukları söylenmektedir. Hatta görüştüğüm bazı Müslüman toplum temsilcileri durumun 11 Eylül saldırıları sonrasından bile daha olumsuz olduğunu söylüyorlar. Bu tabii ki Amerikan toplumunun geleceği için iyi değildir.    
DSC_0053.JPG
Turkishny.com: Sağlam bir diaspora yaratmak için Amerika’daki tüm Türk dernek ve temsilciliklerinin birbirleriyle çok sıkı ilişkiler içerisinde olması gerektiği biliniyor. Fakat Chicago bölgesinin şimdiye kadar potansiyelinin biraz altında faaliyetlerde bulunduğu iddia ediliyor? Eğer böyleyse tavrınız nasıl gelişir?
Başkonsolos Umut Acar: Sağlam bir diaspora yaratmak için öncelikle şunu iyi bilmemiz gerekiyor ; Hepimiz, her zaman, her konuda, hem fikir olamayız. Ancak ülkemizi yakından ilgilendiren temel konularda ve asgari müştereklerde kuvvetli birliktelik sergilememiz gerekir. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin ABD’deki geleceğini ilgilendiren konularda mutlak surette birlikte hareket etmeliyiz. Türk toplumu ABD’de nispeten yenidir. Kuvvetli diasporaya sahip gruplara baktığımızda 100 yılı aşkın zamandır bu ülkede yaşadıklarını görüyoruz. Chicago bölgesinde de ülkesine, milli değerlerine bağlı sağlam bir Türk toplumu mevcuttur. Elbette daha iyisi yapılabilir. Amacımız birliktelikten doğacak kuvvetle bu daha iyiyi yakalamaktadır. Chicago’da TACA isimli 1960’ların sonunda kurulmuş köklü bir Türk derneği mevcuttur. Dilimizi ve kültürümüzü çocuklarımıza öğretmek, Türkiye ile bağları canlı tutmak adına önemli hizmetler vermektedir. Birlikte yararlı çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Benzer yapılar başka eyaletlerde de mevcut. Temel amacımız üye sayılarını ve ekonomik bağımsızlıklarını güçlendirmekdir. Böylelikle Türk-Amerikan toplumunun sorunlarına Türk-Amerikan dernekleri çözüm bulabilecektir. Neticede ben ve diğer Başkonsolos arkadaşlarım burada geçici sürelerle bulunuyoruz. Bizler çocuklarımızı bu ülkede yetiştirmeyeceğiz. Buradaki sorunlar daha ziyade Türk-Amerikalıları etkileyecektir. O nedenle ABD’deki Türk diasporasının daha da kuvvetlenmesi en büyük temennimiz. Nitekim son dönemde bu konuda önemli adımlar atıldığını görüyoruz. 
Turkishny.com: Bildiğiniz gibi son yıllarda Ortadoğu dış politika krizlerinin merkezi konumunda. Suriye, Kuzey Irak, İsrail ve diğerleri söz konusu olduğunda Türkiye  çok hassas bir noktada duruyor. Zaman zaman Amerika ile olan ilişkilerini de dengelemekte zorlandığını görüyoruz. Bu gibi özellikle kriz dönemlerini yönetmek gereken durumlarda Amerika’nın Türkiye ile ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başkonsolos Umut Acar: Türk-Amerikan ilişkilerinin genel siyasi ve ekonomik çerçevesi Washington Büyükelçiliğimizin görev alanına girmektedir. O bakımdan bu soruları Sayın Büyükelçimiz ve Büyükelçilik çalışanlarımız benden çok daha iyi yanıtlayacaklardır. Sadece şunu söylemek isterim. Türkiye ve ABD  iki yakın dost ve müttefik olmanın yanısıra,  pek çok global sorunla birlikte mücadele eden stratejik ortaklardır. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleri birlikte savunuyoruz. İlişkilerimiz tarihin sınamalarından geçmiştir. İki ülke birlikte pek çok krizin üstesinden gelmiştir ve gelmeye de devam edecektir. 
Turkishny.com: Amerika ve Türkiye’nin ilişkilerini hem ekonomik hem de siyasi olarak daha iyiye taşımak için ortak hedefleri neler olmalıdır? 
Başkonsolos Umut Acar: Bir önceki sorunuza cevaben de belirttiğim gibi ikili ilişkilerimizin genel çerçevesi Washington Büyükelçiliğimizin sorumluluğundadır. Türk-Amerikan ilişkilerinin her alanda daha da ileri götürülmesi konusunda her iki tarafta da siyasi irade mevcuttur. Burada zaman zaman karşılaştığımız en önemli sorun Eyalet düzeyinde yerel makamların kısa vadeli siyasi hesaplar uğruna ilişkilerimizi uzun vadede gölgeleyebilecek bazı adımları atabilmeleridir. Yukarıda değindiğim okul müfredatı buna bir örnektir. Öte yandan görev bölgemizde ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ABD’li muhataplarımızdaki arzuyu bizzat görüyorum.  Ziyaret ettiğim eyaletlerde bu alanda büyük bir ilgi olduğunu söyleyebilirim. Ticaret Ataşeliğimiz ve Başbakanlık Yatırım Ajansı temsilcimiz bu alanda aktif bir şekilde çalışmaktadır. Chicago’da yerel düzeyde Türk ve Amerikan iş çevrelerini bir araya getirerek, bir kurumsal hafıza oluşturacak yeni bir yapılanmanın temellerini atmaya çalışıyoruz.  
Turkishny.com: İstanbul ve Chicago arasında “kardeş şehir” olma çalışmalarına başladığınızı duyduk. Gelişmeler ne aşamada?
Başkonsolos Umut Acar: İstanbul-Şikago kardeş şehir ilişkisi kurulması girişimi benden önce de vardı. Chicago’nun 28 kardeş şehri mevcuttur. Bunlar arasında Paris, Şanghay, Delhi, Varşova, Hamburg, Atina, gibi büyük şehirlerin yanı sıra nispeten daha küçük ve daha az bilinen şehirler de vardır. Son olarak 2009 yılında Bogota (Kolombiya) ile kardeş şehir ilişkisi tesis edildikten sonra uzunca bir süre ara verilmiş. Kardeş şehir olma daha ziyade sembolik bir ilişkidir. En önemli amacı şehirler arasındaki temasları teşvik etmek suretiyle kültürel, ticari, eğitim, vb ilişkileri geliştirmektedir. Ben de göreve başladıktan sonra Chicago Belediye Başkanı Rahm Emanuel’i ziyaretimde bu konuyu gündeme getirdim. Kendisi sıcak baktı. Chicago büyük ve güzel bir şehir bu bir gerçek ama neticede 170 yıllık bir şehir. İstanbul ise asırlara dayanan köklü tarihi geçmişiyle bir dünya şehri olmanın da ötesinde bir insanlık mirasıdır. Kardeş şehir ilişkisi kurulması durumunda bundan Chicago da faydalanacaktır. 
Turkishny.com: Dünya ölçekleri baz alındığında Chicago ekonomisi  oldukça gelişmiş ve iyi durumda. Türkiye’den buraya yatırım amaçlı gelecek olan firmalara ciddi bir destek sağladığınızı görüyoruz. Bu soruyu hemen her üst düzey yetkiliye özellikle sormayı tercih ediyorum ki, doğru yönlendirmeleriniz bir rehber oluştursun. Öncelikle Chicago bölgesi için en çok hangi alanlarda yatırım olmasını önerirsiniz? Ve başlangıç için yapılması gerekenler nelerdir?
Başkonsolos Umut Acar: Bu sorunuza Chicago’nun da  içinde bulunduğu Illinois eyaleti genelinde yanıt vermeye çalışayım. Eyalet coğrafi konumu, gelişmiş otoyolları, demir yolları, hava yolları ve limanları nedeniyle lojistik, kara taşımacılığı ve depolama bakımından oldukça gelişmiş bulunmaktadır. ABD’nin gerek doğu-batı gerekse kuzey-güney yönündeki demiryollarının kesişim noktasında yer almakta olan eyalet, dünyanın üçüncü en yoğun hava kargo taşımacılığının yapıldığı Chicago O’hare Havalimanı’nı da içinde barındırmaktadır. Illinois Eyaleti global firmaların yarattığı istihdam açısından bakıldığında 5inci sırada yer almaktadır. Stratejik konumundan dolayı birçok şirketin genel merkezine de ev sahipliği yapan Şikago, ABD’nin 3. ve dünyanın 5. en büyük metropol GSMH’ sine (571 Milyar ABD doları) sahiptir. (U.S. Department of Commerce: Bureau of Economic Analysis)
Toplam işgücünün % 35’i global firmaların Illinois eyaletindeki üretim tesislerinde istihdam edilmektedir. Şikago, dünya piyasalarındaki birçok ürünün fiyatının belirlendiği borsaları sayesinde aynı zamanda ABD’nin ikinci önemli Finans Merkezi ve dünyanın en büyük vadeli işlemler borsalarının yer aldığı merkez konumundadır. Fortune 500 firma listesinden yaklaşık 300’ünün dağıtım ve depolama tesisleri eyalet içerisinde ve 32’sinin genel merkezi yine Chicago’da bulunmaktadır. Eyalet ve çevresi ülkedeki imalat sanayisinin merkezi konumunda olup, makine ve yedek parçaları ile demir ve çelik ürünleri eyaletin en fazla ithalat gerçekleştirdiği sektörler arasında yer almaktadır.
Ülkemiz firmalarına ABD pazarında faaliyetlerine başlangıç için öncelikle pazarı gelerek yerinde tecrübe etmelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle fuar ve muhataplar ile tanışma ziyaretleri ülkemiz firmalarınca tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Ticaret Ataşeliğimizce gerek ABD’li muhatap firmaların ve fuarların tespiti gerekse pazar araştırması desteği sağlanmaktadır.
“Türkiye’den Amerika’ya ürün tedarik etmek üzere ithalat gerçekleştirmek isteyen ABD’li firmaların sayısı gayet yüksek. Elektrikli ve elektriksiz makinalar ve bunların yedek parçaları, demir ve çelik ürünleri ve doğaltaş sektörleri en çok öne çıkanlar…”
DSC_0049.JPG
Turkishny.com: Peki  Amerika’dan Türkiye’ye yatırımda bulunmak isteyen şirketlerin durumu nedir?  Size sıkça başvuru oluyor mu?
Başkonsolos Umut Acar: 2012 yılı Haziran ayında yürürlüğe girmiş olan yeni Yatırım Teşvik Programı sayesinde coğrafyada yer alan diğer ülkelerdeki operasyonların yönetilmesi ve üretim tesislerinin kurulabilmesi için ideal bir ülke konumuna gelmiş olan ülkemiz ile ilgili Ticaret Ataşeliğimize zaman zaman bilgi talepleri iletilmektedir. Özellikle ülkemizden ürün tedarik etmek üzere ithalat gerçekleştirmek isteyen ABD’li firmaların sayısı yüksektir. Elektrikli ve elektriksiz makinalar ve bunların yedek parçaları, demir ve çelik ürünleri ve doğaltaş sektörü ön plana çıkmaktadır.
Turkishny.com:Diğer görev yaptığınız ülkelerle karşılaştırdığınızda Amerika’nın Türk insanı için daha avantajlı veya dezavantajlı olduğu noktalar nelerdir?
Başkonsolos Umut Acar: Meslek hayatım boyunca Avrupa ülkelerinde çalıştım. Vatandaş ve soydaş yoğun yerlerde bulundum. Amerika’da sayıca daha az ancak oldukça eğitimli, ve başarılı bir insan grubumuz var. Bu büyük bir avantaj tabii ki. Amerika Avrupa’ya kıyasla göçmenlere daha sempatiyle bakan ve onları belirli bir kalıba sokmaktansa oldukları gibi kabul eden bir ülke. Bu da dünyanın her tarafından Amerika’ya ciddi bir beyin göçüne neden oluyor. Bir filmde şöyle bir söz duymuştum : “This is America. You have to be the best version of yourself”. Gerçekten de bu ülke bir vitrin gibi. Biliyorsunuz bizim insanımız yerinde duramaz, kabına sığamaz. Çalışkan, üretken, canlı ve heyecanlıdır. Hep bir şeyler yapmak ister. Amerika’daki en büyük avantajımız bu. Çünkü bu ülke, bilişim ve teknoloji alt yapısıyla yeni fikirlerin somut projelere ve başarı öykülerine dönüştürülebileceği bir yer. Diğer taraftan siyasi kültür bizim alışık oluğumuzun epey dışında. Burada siyaseti bireyler finanse ediyor. Yargıçların, kasaba şeriflerinin, şehirlerde eğitim kurullarının, su idaresi teşkilatı yöneticilerinin dahi seçimle işbaşına geldikleri bir ülke. Eminim ki çok yakında Türk toplumundan da daha fazla sayıda seçilmiş temsilcileri önemli makamlarda göreceğiz.    
Turkishny.com: Sizin vermek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?
Başkonsolos Umut Acar: İki hususun alını çizmek istiyorum : 1- Çocuklarımızın eğitimi 2- Çevremizde olan bitene duyarlı olma. Çocuklarımıza okulda ne okutulduğuna dikkat edelim. Tarihimize ve insanlık onurumuza hakaret içeren hususları eğitim adı altında çocuklarımıza aktarmalarına izin vermeyelim. Bu ülkedeki hiçbir topluluk buna izin vermiyor. Gerektiğinde hakkımızı hukuk yoluyla aramaktan çekinmeyelim. Bu konuda Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız her zaman Türk toplumunun yanındadır. İkinci olarak, yerel düzeyde siyaseti takip edelim. Eyalet parlamentolarında ne oluyor, hangi konular görüşülüyor fikir sahibi olalım. Gerektiğinde itirazlarımızı kayda geçirelim. Biz itiraz etmezsek kimse bizim adımıza itiraz etmeyecektir.
Bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Yorumlar kapatıldı.