İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu: Kongre 22 Mayıs’ta, aday olmayacağım

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, partinin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongre için toplanacağını ve kendisinin aday olmayacağını söyledi.

MYK sonrası açıklama yapan Davutoğlu konuşmasına “Son 25 yıldır en köklü dönüşümlerin geçtiği bir süreçteyiz. Bir akademisyen, danışman, dışişleri bakanı ve başbakan olarak aziz milletimizin hizmetinde olmak benim için en büyük gurur vesilesi olmuştur” sözleriyle başladı ve AKP olağanüstü kongresinin 22 Mayıs’ta toplanacağını açıkladı.
Davutoğlu, “Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum. Hakkımı helal ediyorum” diyerek “Genel başkan değişimi daha doğru, kongrede aday olmayı düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.
Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Benim için yoldan önce önemli olan yol arkadaşıdır. Yol arkadaşlarımın benimle olmadıklarını anladığım anda bunu bana söylemelerini isterim. Hedef önemliyse, refik önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. İstişareler neticesinde AK Parti’nin birliği için refik değişmesindense genel başkan değişmesinin gerektiği bende hasıl oldu.”
“Kurucu liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan kutsal emaneti devraldım. Canla başla çalıştığımı düşünüyorum. Geldiğimiz bu noktada birlikte bir muhasebe ve gelecekle ilgili beklentilerimizi paylaşmak kanaatindeyim” diyen Davutoğlu, hükümette görev aldığı dönemle ilgili gelişmeleri aktardığı konuşmasında hedeflerinin “parti birliğini ve beraberliğini muhafaza etmek, ülkeyi suhuletle seçime götürmek, terörün üstesinden gelip güvenlik planlamasını hayata geçirmek, dördüncü hedefin de yatırımların eksiksiz sürdürülmesi” olduğunu söyledi.
Davutoğlu’nun konuşmasından bazı satırbaşları şöyle:
“Cumhurbaşkanımızla son nefesime kadar vefa ilişkisini sürdüreceğim. Cumhurbaşkanının ailesi benim ailemdir. Aday olmayacağım ama AK Parti neferi olarak mücadelemi sürdüreceğim.”
“Baştaki en büyük sorunumuz, AK Parti’nin birliğinin muhafazasıydı. 7 Haziran’dan önce Paralel yapı, Suriye’de olanlar, birçok kaos senaryoları vardı. Benim dönemimde hiçbir yatırımda aksilik olmamıştır. 7 Haziran akşamı partimizde hüzün vardı, ‘Acaba ne olacak kaygısı’ vardı. 7 Haziran’dan sonra kaos bekleyenler karşılarında çelikleşmiş bir irade buldular. 1 Kasım’daki sonuca katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.
Konuşmasında parti genel başkanlığına aday olmamasının kendi kararı olmadığını ifade eden Davutoğlu, 4 yıllık dönemin kısa sürmesini ‘bir zaruret’ olarak tanımladı.
Erken seçim tartışması
Image copyrightAP
AKP Genel Başkan Danışmanı Hayati Yazıcı MYK öncesi yaşanan gelişmeler hakkında yaptığı açıklamalarda “Bunlar olağan dışı gibi görünen olağan şeyler” ifadesini kullanmış ve “En önemli karar mercisi büyük kongredir. Partinin çıkarları neyi gerektiriyorsa yetkili organlar o yönde karar alacaktır” demişti.
Reuters haber ajansının haberine göre AKP’nin Merkez Yürütme Kurulu’ndan bir üye ve partiye yakın ikinci bir kaynak, sonbaharda erken seçime gidilebileceğini söyledi.
AKP’nin mecliste 317 sandalyesi var. Reuters’a konuşan kaynaklar, anasaya değişikliği için referanduma ihtiyaç duymadan partinin meclisin üçte ikisine sahip olma amacında olabileceğini ifade etti.
Reuters’a göre AKP’ye yakın ikinci kaynak, “Erdoğan başkanlık sistemi için gerekli çoğunluğa sahip olmak için hızlı hareket edecek. Bunu tasarlayacak bir parti yapısı ve lideri başa getirilecek” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı danışmanı Cemil Ertem ise bugünkü açıklamasında, partiye yeni lider atamasından sonra erken seçim olabileceğine dair haberleri yalanladı.
Ertem ayrıca, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ittifak halinde çalışabilecek bir ismin başbakan olmasının” Türkiye’yi ve ülke ekonomisini istikrara kavuşturabileceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.