İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’nin “Avrupa Kültürel Miras Ödülü” Surb Giragos Ermeni Kilisesine verildi

Avrupa Birliği’nin en prestijli kültürel miras ödülü olan “Avrupa Kültürel Miras Ödülü”, Diyarbekir’in tarihî merkezi olan Sur’da bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne verildi. Ödül komitesi, Surp Giragos’un seçilmesinin gerekçesi olarak restorasyonun yerel yönetimin ve Ermeni topluluğunun çabalarıyla yapıldığını gösterdi. Neyse ki ödül töreni Diyarbekir’de, Surp Giragos’ta yapılamayacaktır. Kiliseye kimse gidemeyecek, plaket çakılamayacak. Bölge henüz abluka altında. Bu duruma rağmen İstanbul’da bir ödül töreninin yapılabilmesi önemli. Tören, 5 Mayıs’ta İstanbul’daki  Vortvorts Vorodman Kilisesi’nde yapılacak.

Edinen bilgiye göre, daha yeni restorasyon edilen kilisenin bazı bölümleri hasar görmüş. Bölgede bulunan Surp Sarkis Keldani Kilisesi, Katolik Kilisesi, Süryani Kilisesi, Protestan Kilisesi ve birçok diğer anıtyapı gibi, Surp Giragos için de “acele kamulaştırma” kararı verilmiştir.
Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Giragos’un görkemli çan kulesi, 1914’te top atışından yıkılmıştı. Kilisenin restorasyonu, 2012’de tamamlanıp görkemli bir açılış töreniyle kapılarını tekrar Hristiyan toplumuna açmıştı.
Surp Giragos’un bu ödülü almasında, yapının barış ve birliğin bir simgesi olmasının da büyük etkisi var.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.