İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Engellemelere Rağmen ”Ağet” Konseri Dresden’de Müzikseverlerle Buluştu

Daha önceleri itiraz nedeniyle Almanya’da konser krizi yaratılarak, müzikseverlerle buluşması ertelenen ”Ağet” konseri Dresden Senfoni Orkestrası sanatçı ve yöneticilerinin ısrarlı dik duruşu ve etkin çabalarının sonucuyla 30 Nisan Cumartesi akşamı Dresden’de müzikseverlerle buluştu.AB tarafından mali destek verilen ”Aghet Konser projesi” 1915 Ermeni Kırımının konu etmektedir. Proje yöneticilerine  göre,konserin amacı geçmişte olanları beraberce anmaya, acıları karşılıklı paylaşmaya,travmaları  yumuşatabilmeye yardımcı olmaktır. 


Proje Alman,Türk,Ermeni müzisyen ve komponistlerinin işbirliği ve ortak çalışmasında örnek bir proje olarak  gerçekleştirecektir: 
Öte yandan ,Deutsche Welle Türkçe bölümü kaynaklarına göre,Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Dresden Senfoni Orkestrası’nın “Ermeni Soykırımı’nı anma amacıyla” hazırladığı Aghet (Ağıt) adlı konser projesini desteklediğini açıkladı. Steinmeier, projenin cumartesi günü Dresden’de ikinci defa sahnelenmesi sebebiyle kaleme aldığı yazıda Aghet için “Aydınlık bir gelecek için yol gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Steinmeier projenin “soyut kavramlara sıkıştırılmış bir tartışmanın muhtemelen kolayca yapamayacağı şeyi başardığını” ifade etti. 101 sene evvel Ermeni nüfusunun Anadolu’dan tehcirinin geride bıraktığı derin yaranın iyileşmediğini kaydeden Steinmeier, Ermenilerle Türkler arasındaki uçurumun da giderilemediğini ifade etti. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier “Ancak başkalarının travmalarını ve düşlerini bilenler, ortak bir gelecek için bir zemin hazırlayabilirler” diye konuştu.
Dresden Senfoni Orkestrası’nın konser projesi Aghet, Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Dresden Senfoni Orkestrası’nın kurucusu ve başkanı Markus Rindt Türkiye’nin projeyi engellemek için Avrupa çapında baskı yaptığını ifade etmişti.
Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.