İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘1915’ sergisi Depo’da

Diana Markosian’ın fotoğraf ve video çalışmalarından oluşan ‘1915’ adlı sergisi 23 Nisan’da Depo’da açıldı. Diana Markosian’ın Ermeni Soykırımı’ndan kurtulmuş Movses, Yepraksia ve Mariam isimli üç kişiyi Ermenistan’da, terk etmek zorunda kaldıkları memleketlerinden görüntülerle birlikte kaydettiği fotoğraf ve video çalışmalarından oluşan‘1915’ adlı sergisi, 23 Nisan’da Depo’da açıldı.

Soykırımdan kurtulan Movses, Yepraksia ve Mariam, yaşamını Ermenistan’da sürdüren, yüz yaşını geçmiş üç insan. Onları, ABD’de yaşayan genç fotoğrafçı Diana Markosian’ın ‘1915’ başlıklı serisi bir araya getiriyor.
Tuğba Esen, bu fotoğraf projesini AGOS’a şöyle yazdı:
“Soykırım’ın 100. yıldönümü vesilesiyle başladığı fotoğraf projesi kapsamında,felaketin tanıklarını bulmak için Ermenistan’a giden Markosian, onlarla tanışmış. Üçü de bir asır önce yaşananların üzerindeki örtüleri kaldırıp, başına gelenleri anlatmış genç fotoğrafçıya. Markosian’ın, terk etmek zorunda kaldıkları memleketlerine seyahat edeceğini öğrendiklerinde ise, hepsinin ondan birer isteği olmuş. Musa Dağı’ndan Movses, köyündeki kiliseyi bulup, oraya bir fotoğrafını oraya bırakmasını; Karslı Yepraksia, Soykırım’dan sonra izini kaybettiği abisini bulmasını; Mariamise Sasun’dan, öldüğünde mezarına konmak üzere bir avuç toprak istemiş.”
“Movses, Yepraksia ve Mariam, Markosian’ın fotoğraf kareleri aracılığıyla memleketlerini belki de yıllar sonra ilk kez görüyorlar. Üçünün bu karelerle karşılaşma ânını belgeleyen fotoğraflar ve video kayıtları, o buluşmaların duygusallığını yansıtıyor. Sergide, onların seslerini, yaşadıklarına dair anlattıklarını da dinliyoruz.”
23 Nisan’da Depo’da açılışı yapılan sergi 22 Mayıs’a kadar sürecek.
Tuğba Esen’in AGOS’ta yayımlanan yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.