İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Siirt’teki Deyr Mor Yakup Manastırı yok olmak üzere

Süryani ve Ermeniler için önemli bir ibadethane olan Siirt’teki Deyr Mor Yakup Manastırı, 1915 tarihinde başlayan yıkım ve sahipsizlik nedeniyle artık yok olmak üzere. Siirt’ten 10 kilometre uzaklığındaki manastırdan sadece iki duvar kaldı. Botan Bölgesi’ndeki kilise mensuplarının eğitim gördüğü Mor Yakup Manastırı’nda Hz. İsa’nın konakladığına dair rivayetler mevcuttur.

Böylesi bir tarihe sahip olan manastır, Ermeni Soykırımı döneminde başlayan işgal sonucunda kaderine terk edilmiş, manastırın  başpiskoposu Addey Şér  ise Eruh ilçe kırsalında saklandığı mağarada askerler tarafından bulunarak öldürülmüştür.
Geçmişten günümüze devam eden saldırılar nedeniyle Hz. İsa’ya ait heykelinin de kırılıp tahrip edildiği manastır harabe haline gelmiştir. Avrupa Ermenileri, 2005 tarihinde Kilisenin onarılması için Siirt Belediyesi’ne 150 Bin Euro hibe verdi, ancak teklif  Kültür Bakanlığı tarafından kabul edilmediği için gönderilen hibe geri iade edildi.
Konuya değinen  DİHA, sayfasında şu satırlara yer verdi: “Restorasyonun engellenmesi, ‘bu yapılar tarihten siliniyor mu?’ sorusunu akıllara getirdi. Restorasyonu engelleyen bakanlık bununla da kalmayıp, yenilenmenin yapılması için kiliseyi satılığa çıkarırken, tepkiler üzerine satış işleminde vazgeçildi.  Saldırılar altında kısmi olarak ayakta kalan yapının restore edilmeden ne kadar daha ayakta kalacağı merak ediliyor.”
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.