İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAİAD Sözde Ermeni Soykırımına Karşı Abd’de Lobi Yaptı

Karadeniz İşadamları Derneği KAİAD Başkanı Murat Camadan ve beraberindeki heyet, sözde ermeni soykırım tasarısına karşı lobi faaliyetlerinde bulunmak üzere ABD’de temaslarda bulundu. KAİAD Başkanı Camadan, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgaline dur denmesi gerektiğini belirterek, AGİT Minsk Grubu ve uluslararası toplumu göreve çağırdı. Camadan ayrıca Azerbaycan sorununun çözülmeden Türk-Ermeni ilişkilerinde iyileşmenin sürdürülebilir olmayacağını da ifade etti. (Şaşılmaz para çok nasıl olsa. HYETERT)

Karadeniz İşadamları Derneği (KAİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Camadan ve beraberindeki heyet sözde ermeni soykırım tasarısına karşı lobi faaliyetleri için Amerika’da temaslarda bulundu. Ortadoğu uzmanı, emekli ABD Büyükelçisi Adam Ereli, Türk İlerleme Enstitüsü (Turkish Institute for Progress) Başkanı ve Paterson, NJ Belediye Başkan Yardımcısı Derya Taşkın ile Türkiye-Amerika ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Washington DC The Mayflower Hotel’de Türk ve Amerikalı işadamları ile bir araya gelen Murat Camadan, askeri ve sivil kayba neden olan Dağlık Karabağ bölgesinde, Azerbaycan’a karşı Ermenistan tarafından gerçekleştirilen büyük ölçekli saldırılar ve ateşkesin ihlali kaygı verici olduğunu ifade etti.
ULUSLARARASI TOPLUM HAREKETE GEÇMELİ
Siviller de dahil olmak üzere çok sayıda kayba yol açan şiddetin son zamanlarda tırmanmasının ve çatışma statükosunun kabul edilebilir olmadığını söyleyen Camadan, uluslararası toplumu duyarlı olmaya çağırdı. “Özellikle AGİT Minsk Grubu’nun eş başkanları sorumluluk almalı” diyen Camadan “Silahlı provokasyonları ve ateşkes ihlallerini sona erdirmek için Ermenistan teşvik etmelidir” diye konuştu. Bu hassas zamanlarda Dağlık Karabağ konusunda Minsk Grubu girişimlerinde yeni bir ivmeye şiddetle ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Camadan şunları söyledi: “Türkiye, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği içinde çatışmanın barışçıl yollarla, adil ve yaşayabilir bir çözüme kavuşturulması için tüm çabaları desteklemeye kararlıdır. AGİT Minsk Grubu’nun bir üyesi olarak, Türkiye Dağlık Karabağ sorununun barışçıl bir çözüm getiren Grup çabalarını desteklemektedir. Rusya, Minsk Grubu eş başkanı iken, bir yandan da Ermenistan’da askeri üsse sahiptir. Rusya geçtiğimiz günlerde Ermenistan’da askeri varlığını artırmıştır.”
ABD KONGRESİ ANA HEDEFTİR
Sözde ermeni soykırımı hakkında da görüşlerini bildiren Camadan, Türkler ve Ermeniler arasında barışçıl bir ortak geleceğin sadece diyalog yoluyla sağlam bir zemin üzerine inşa edilebileceğini belirterek “1915 olaylarına ilişkin 23 Nisan 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından verilen mesajı anlayışımızın bir aynasıdır. Bu mesajı vicdani duruşu ve insancıl bir bakış açısını temsil eden diğer adımlar izlemiştir. Ne yazık ki, Ermenistan bu yeni sürece dahil olmaktan çok uzaktır. 3 ülke parlamentolarında Türk karşıtı mevzuatlar onaylanırken bu halen Emeni diasporasının radikal çevreleri için en çok istenen araçlardan biridir. ABD Kongresi ana hedeftir. Taslaklar Temsilciler Meclisi ve Senatoya sunulmuştur” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan sorunu çözülmeden Türkiye’den yumuşama beklenemez
Türkiye ve Ermenistan arasındaki güvenin yeniden oluşmasına yardımcı olmak için çok sayıda tek taraflı güven artıcı önlemler (CBM) tanıtıldığını anlatan Camadan “Ancak, Başkan Sarkisyan’ın tarafından Parlamento’daki protokollerde gösterildiği gibi Ermeni tarafının benzer bir yapıcı yaklaşım içinde olduğunu görmüyoruz.
Ayrıca, sözde ‘yüzüncü yıl’ bahanesiyle, Ermenistan 2015 boyunca her fırsatı kullandı. Öte yandan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinde herhangi bir iyileşme olmaması halinde, Türk-Ermeni normalleşme sürecinin içinde elde edilecek herhangi bir ilerleme tek başına yetersiz kalacaktır ve kalıcı ve sürdürülebilir olmaz” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.