İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Ermeni vekilden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermenicilerin sözde “soykırım”ın yıldönümünde gerçekleştirdikleri 24 Nisan ayinine mesaj gönderip, 1915’i anması CHP ile AK Partili Ermeni vekilleri sevindirdi; HDP’li vekil ise “az” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ermeni cemaatinin sözde “soykırım”ı anma adına dün İstanbul’da gerçekleştirdiği 24 Nisan Ayini’ne mesaj gönderip, 1915’te hayatını kaybeden Ermenileri anıp, onlar izin taziyelerini bildirmesinin yankıları sürüyor.

Erdoğan’ın Ermeni anmasını, Meclis’teki Ermeni vekiller yorumladı.
Malum TBMM’de AK Parti, CHP ve HDP’den 1’er Ermeni milletvekili bulunuyor.
AK PARTİLİ ERMENİ VEKİL: ÇOK ÖNEMLİ BİR KIRILMA
Erdoğan’ın mesajını Ermeni gazetesi Agos’a yorumlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan ” Bu taziye mesajının buradaki değişim, toplumdaki değişim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.
AK Partili ermeni vekil Asayan’ın açıklamaları şöyle: “99. yılında ilk anma törenini burada yaptık, hepsinde de bulundum ben. O dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ilk taziye mesajını o dönemde yayınlanmıştı. O çok önemli, tarihi bir kırılma. Bugün okunan taziye mesajı da aynı şekilde. 99. yılında ilk kez bu topraklarda uzun bir aradan sonra 24 Nisan 1915’de kaybettiğimiz atalarımızı anma adına bir ayini ruhani düzenlendi. Bunu korkmadan, yasal bir şekilde devletin izni ve  teşvikiyle yaptık. Ben bunun Ermenilerin yasını bitirmesi Türkler ve Ermeniler arasında Türkiye ve Ermenistan arasında ve Türkiye ve Diaspora arasında çok önemli bir imkan olduğunu düşünüyorum. Bu taziye mesajının buradaki değişim, toplumdaki değişim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Umarım çok daha hızlı bir şekilde iki toplum arasındaki önyargıların, devletler arasındaki önyargıların hızlı bir şekilde boşalmasını, azalmasını sağlayacak bir sürece imkan tanır. Ümitliyim.”
CHP’Lİ ERMENİ VEKİL: OLUMLU BULUYORUM
CHP’li Ermeni vekil (İstanbul) Selina Doğan da, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı’nın buraya bir taziye mesajı göndermiş olmasını olumlu buluyorum. Diliyoruz ki geçtiğimiz yıllarda ivme kazanan iki halkın yakınlaşması için siyasal süreçte, Ermenistan’la hiç bir ön şart olmaksızın siyasal adımlar devam eder. Dileğimiz ön yargılardan uzak bir şekilde dostça, barışça bu ülkede yaşamayı sürdürmek ve acılarla yüzleşmek. Dileğimiz, daha insani , akıllıca ve daha vicdani bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bu konunun sağlıklı bir şekilde ele alınması.”
HDP’Lİ ERMENİ VEKİL: ETKİNLİK ÖNEMLİ AMA…
HDP’nin Ermeni vekili (İstanbul) Garo Paylan ise, Türkiye’de ikinci kez böyle bir etkinlik düzenlendiğini, bunu son derece önemli bulduğunu belirterek, Hükümet’in taziyesini ise yetersiz bulduğunu söyledi. HDP’li Paylan “İkinci kere düzenlenmesini önemli buluyorum ama geçen sene ilk kez yapıldığında Bakan katılmıştı, milletvekilleri vardı. Daha büyük bir olaydı çünkü bir yüzleşme iradesi vardı. Bir taziye dileniyordu. Bu yıl baktığımızda yüzleşme iradesinin buzdolabına koyulduğunu görüyoruz açıkçası… Ermeniler bu coğrafyanın beşte birini oluşturuyorlardı, her beş kişiden biri Ermeni’ydi ve her beş kişiden biri yok edildi…” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.